Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Σόιμπλε : Η ευρωζώνη δεν θα διασπαστεί

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα αποκλείει το ενδεχόμενο να διασπαστεί η ευρωζώνη σε βορρά και νότο.

Σε συνέντευξη που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα στην γερμανική εφημερίδα Bild ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποκλείει το ενδεχόμενο να διασπαστεί η ευρωζώνη σε βορρά και νότο. Οπως λέει “κάτι τέτοιο θα μας κόστιζε πολλά, πολύ περισσότερα απ’ όσα κάνουμε τώρα για το ευρώ. Θα υπήρχαν απρόβλεπτες επιπτώσεις στην οικονομία, πολλές θέσεις εργασίας θα κινδύνευαν, ενώ και οι τράπεζες θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα”.

Ο Γερμανός υπουργός υπερασπίζεται σθεναρά το ευρώ απέναντι σε όσους Γερμανούς αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ευρωπαϊκό νόμισμα. “Αυτές οι αμφιβολίεςδεν είναι κατά τη γνώμη μου δικαιολογημένες”, δηλώνει ο Σόιμπλε στην εφημερίδα και προσθέτει οτι  “όλοι οι Γερμανοί θα ήταν πιο φτωχοί χωρίς το ευρώ. Η κατάσταση στην αγορά εργασίας θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς το ευρώ”.

Επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει την Παρασκευή ο γερμανός υπουργός περιέγραψε τις πρόσφατες αναταράξεις γύρω από το ευρώ ως μία απόπειρα των χρηματαγορών να δουν αν το ενιαίο νόμισμα θα αντέξει. “Οι χρηματαγορές ελέγχουν αν η ευρωζώνη θα αντέξει. Αν θα μπορέσουμε να έχουμε κοινό νόμισμα και ταυτόχρονα να επιτρέψουμε στις εθνικές (κυβερνήσεις) να ασκούν την οικονομική πολιτική”, προσθέτει.

Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό η περιφρόνηση που δείχνουν οι Γερμανοί προς το ενιαίο νόμισμα έχει απλή εξήγηση: “Ολοι οι άνθρωποι που έχουν ήδη επιτύχει, δεν το θεωρούν πλέον σημαντικό. Οι μεγάλες επιτυχίες γρήγορα θεωρούνται δεδομένες. Αυτό είναι το πρόβλημα του ευρώ”.

Ο Σόιμπλε εξέφρασε επίσης την ανησυχία του σχετικά με την πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα κόμμα κατά του ευρώ. “Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τον κίνδυνο δημιουργίας ενός κόμματος αντι-ευρώ”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε