Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Σοκ στην αγορά καυσίμων

ΦΩΤΟ  EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Πάνω από 15 λεπτά η αύξηση στη βενζίνη
– Αντιδρούν οι πρατηριούχοι
– Αναμένεται ντόμινο ανατιμήσεων

Μεγαλύτερη απ’ οτι υπολογιζόταν ακόμα και από τους ίδιους τους πρατηριούχους θα είναι τελικά η αύξηση στις τιμές των καυσίμων από την αύξηση τους ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Μια δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη οδηγεί στο συμπέρασμα οτι οι αυξήσεις μπορεί να ξεπεράσουν και τα 15 λεπτά το λίτρο! Ο κ. Σαχινίδης δήλωσε οτι από την αύξηση μόνο αυτού του φόρου η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 1 δις ευρώ!

‘Ετσι αν η αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει 15 λεπτά την τιμή της αμόλυβδης, τότε από το 1,09 ευρώ που είναι σήμερα η μέση τιμή, θα φτάσει τουλάχιστον στο 1,24.

Αυτό θα σημάνει αυτόματα και ντόμινο αυξήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης και σε υπηρεσίες, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα πόσο θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Ήδη στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητα και Ναυτιλίας εκκρεμούν αιτήματα βιομηχανιών για αυξήσεις στα προϊόντα τους. Οι τιμές των καυσίμων κινούνται ανοδικά πριν ακόμα αυξηθεί ο ειδικός φόρος, ο οποίος τώρα είναι περίπου 36 λεπτα ανά λίτρο στην αμόλυβδη και αναμένεται να ξεπεράσει τα 40 προ ΦΠΑ.

Μιλώντας στο Newsit o Ευάγγελος Κώτσος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων καυσίμων, προειδοποιεί ότι αν η αύξηση του ειδικού φόρου αγγίξει τα 15 λεπτά και συμπεριλάβουμε και την αλματώδη αύξηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, τότε η αμόλυβδη στην Αττική θα πλησιάσει το 1,30 ευρώ και στην επαρχία θα ξεπεράσει το 1,40 ευρώ. Μάλιστα, δηλώνει πως αυτές τις τιμές δεν τις είχαμε δει ούτε όταν το βαρέλι κόστιζε 150 δολάρια. 

Μάλιστα, επισημαίνει πως μία τέτοια αύξηση θα σημαίνει άμεση μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και όσοι επαγγελματίες χρησιμοποιούν είτε πετρέλαιο κίνησης είτε αμόλυβδη θα μετακυλήσουν το κόστος στον καταναλωτή. Ο κ. Κώτσος κατέληξε λέγοντας πως “οι αυξήσεις θα είναι αλυσιδωτές και μόνιμες”.

Είπε επίσης οτι είναι ένα μέτρο άδικο για τους πολίτες γιατί χτυπάει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, δηλαδή τις μικρές επιχειρήσεις και τον απλό κόσμο. “Θα έπρεπε να βάλει χέρι στα δυιλιστήρια, εκεί δηλαδή που διαμορφώνονται οι τιμές,” είπε χαρακτηριστικά.

Πέρα από το πάγωμα μισθών και προσλήψεων, αλλά και την αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση και του φόρου για τα καύσιμα, η κυβέρνηση διαμήνυσε μέσω του εκπροσώπου της Γιώργου Πεταλωτή ότι «θα κάνει ό,τι πρέπει», ακόμη και με νέα συμπληρωματικά μέτρα, για να διασώσει την οικονομία. Ο κ. Πεταλωτής παραδέχθηκε ότι πρόκειται για επώδυνα μέτρα, τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια δύσκολη κατάσταση εξαιτίας των όσων έπραξε η Ν.Δ.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ 65 ΣΤΑ 67

Αυξάνονται από τα 65 στα 67 χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 989 ο υπουργός Απασχόλησης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο συγχώνευσης ασφαλιστικών ταμείων, ωστόσο διευκρίνισε οτι θα ισχύσουν ίδιοι κανόνες για όλα.

‘Οσον αφορά τη βιωσιμότητα των ταμείων είπε οτι ήδη από τα Χριστούγεννα έχει συννενοηθεί με τη διοίκηση του ΙΚΑ εάν φτάσει σε οριακό σημείο και δεν μπορεί να πληρώσει τις συντάξεις να προχωρήσει στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων. 

Τα μέτρα για το ασφαλιστικό θα εξειδικευθούν την ερχόμενη εβδομάδα από τον ίδιο, ενώ πρόσθετα μέτρα θα ανακοινώσει και το Μάρτιο.


ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

ΨΗΦΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ

Αξίζει να σημειωθεί οτι στο ερώτημα του Newsit : Πιστεύετε οτι πρέπει να ληφθούν τα σκληρά μέτρα;

64% λέει ΝΑΙ
32% λέει ΟΧΙ
και 2% ΔΕΝ Μ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Πράσινο φως στο ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε