Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Σόρος: Έρχεται Κραχ στην Ευρώπη

Σόρος: Έρχεται Κραχ στην Ευρώπη

Η Ευρώπη βρίσκεται πολύ κοντά στην κατάρρευση ισχυρίζεται ο μεγαλοεπενδυτής, Τζορτζ Σόρος, σε άρθρο του στους Financial Times.

Ο αμερικανός επικεφαλής του ομόνυμου fund αναφέρει ότι αν δεν γίνει κάτι άμεσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζήσει την δική της Lehman Brothers. Αυτό θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία καθώς η Ευρώπη έχει μεγάλο μέρος της πίτας των εισαγωγών από ΗΠΑ και Κίνα.

Όπως αναφέρει αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να υψωθούν αναχώματα σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, που θα χτυπήσει τις τράπεζες και χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλιώς δεν είναι απίθανο η Ευρώπη να υποστεί μία “Μεγάλη Ύφεση”.

Προτείνει μάλιστα τρία μέτρα για την αποφυγή αυτού του σεναρίου. Πρώτον αναφέρει η Ευρωζώνη πρέπει να υιοθετήσει μία
νέα συνθήκη δημιουργώντας κοινό ταμείο για τις χώρες της Ευρώπης.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία της ΕΚΤ, ώστε σε αντάλλαγμα αυτή να τους παρέχει προσωρινή εγγύηση και μόνιμη επανακεφαλαιοποίηση.

Τέλος, η ΕΚΤ πρέπει να βοηθήσει χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους με χαμηλό κόστος.

Όλα αυτά τα βήματα, σύμφωνα με τον Σόρος, θα βοηθήσουν την ΕΕ να κερδίσει χρόνο, μέχρι να βρεθεί η πολυπόθητη λύση που θα σώσει το ευρώ.

“Αυτό που δεν έχουν την πολυτέλεια οι αγορές να δώσουν στην Ευρώπη είναι χρόνος” λέει και προσθέτει: “Υπάρχει έλλειψη ηγεσίας στον κόσμο και το γεγονός ότι οι ηγέτες δεν μπορούν να βρουν μία κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση του προβλήματος κάνει τα πράγματα χειρότερα”.

“Οι αγορές μπορούν να ζήσουν με καλά, κακά ή και καθόλου νεά. Αυτό που δεν μπορούν να αντέξουν είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον”… καταλήγει.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε