Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Σοβαρός κίνδυνος νέας εμπλοκής για την 6η δόση εξαιτίας των υπογραφών

Οι δανειστές μας όπως όλα δείχνουν δεν κάνουν βήμα πίσω για τις υπογραφές, ενώ και ο κ. Σαμαράς προς το παρόν δεν υποχωρεί.

Το Eurogroup το οποίο ήλπιζε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος να συγκληθεί στις 17 Νοεμβρίου τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί από ότι φαίνεται γιατί δεν έχουν φτάσει ακόμα οι υπογραφές στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Mega, οι δανείστριες χώρες της Ελλάδας δεν είναι διατεθειμένες να μας δανείσουν αν δεν πάρουν γραπτές εγγυήσεις από τους αρχηγούς των βασικών πολιτικών κομμάτων. Η πληροφορία ότι του Eurogroup αναβάλλεται λόγω των υπογραφών προέκυψε ως λογική επεξεργασία αλλά επιβεβαιώθηκε τις τελευταίες ώρες.

Η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει να γίνει ένα Eurogroup το οποίο θα επικυρώσει την απόφαση που ελήφθη στην Σύνοδο Κορυφής, δηλαδή την εκταμίευση των χρημάτων. Για αυτό ο κ. Γιούνκερ δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να το συγκαλέσει διότι λαμβάνει μηνύματα από διάφορες χώρες, όπως είναι η Ολλανδία και η Γερμανία, ότι για όσο χρονικό διάστημα δεν φτάνουν οι υπογραφές δεν πρόκειται να γίνει αυτό το Eurogroup.

Υπάρχει κανονικό Eurogroup στις 29 Νοεμβρίου αλλά όλοι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει πιο πριν ένα έκτακτο ακόμα και με την μορφή τηλεδιάσκεψης αλλά από ότι φαίνεται και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει το έδαφος για να γίνει γιατί δεν έχουν φτάσει οι επιστολές.

Όσον αφορά το περιεχόμενο των επιστολών, έχουν σταλεί ήδη στην Αθήνα κάποια σχέδια επιστολών. Απο εκεί και πέρα αυτοί που θα τα υπογράψουν μπορούν να πουν ότι θέλουν να υπάρξουν κάποιες αλλαγές και να υπάρξει ένας συμβιβασμός. Οι τρεις λέξεις που χρησιμοποιούν στις Βρυξέλλες είναι ότι αυτές οι επιστολές ΕΓΓΡΑΦΩΣ, ΡΗΤΩΣ και ΞΕΚΑΘΑΡΑ θα πρέπει αυτοί που τις υπογράφουν να πουν ότι δέχονται τους όρους της Ε.Ε.

Η αίσθηση που υπάρχει από την πλευρά του ΔΝΤ είναι ότι δεν θέλουν να εμπλακούν στο θέμα και περιμένουν να δουν τις αντιδράσεις από την Αθήνα στο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κάποιες δεσμεύσεις.

Πηγές εκτός ταμείου πιστεύουν ότι βολεύονται και αφήνουν την Ε.Ε να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Σύμφωνα με τις πηγές, η κα Λαγκάρντ τυπικά θα ήθελε να λάβει κι αυτή επιστολές αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα αποφασίσει στο τέλος. Μπορεί να αρκεστεί στις υπογραφές που θα λάβουν οι Ευρωπαίοι.

Οι πηγές τόνισαν ακόμα ότι η ανακοίνωση της Ευρωπαικής Ένωσης τα λέει όλα και ζήτησαν να δοθεί σημασία σε αυτή την ανακοίνωση. Πρόσθεσαν όμως ότι είναι αδύνατο να πάρει κάτι καλύτερο ο πρόεδρος της ΝΔ από ότι πήρε η αντιπολίτευση της Πορτογαλίας. Όταν προέκυψε το θέμα στην Πορτογαλία, οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας έστειλαν επιστολές στους Ευρωπαίους και σε αυτές υπήρχε και το όνομα του Ντομινίκ Στρος Καν.

Τέλος, υπάρχει όμως κι ένα θέμα με τον κ.Νταλάρα ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της χώρας και τον κ.Βενιζέλο. Συνεργάτες του, τον περιέγραψαν ως πολύ ανήσυχο για το PSI. O κ.Νταλάρα βρίσκεται στο Τόκιο και αναμένεται στην Φρανκφουρτη την Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, ο Τσαρλς Νταλάρα και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συμφώνησαν ότι πρέπει να συναντηθούν άμεσα.

Διαβάστε επίσης:

Στα όρια της χρεοκοπίας η Ελλάδα – Σχεδόν άδεια τα κρατικά ταμεία – Κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα

Η Κομισιόν επιμένει για υπογραφή Σαμαρά ασχέτως κειμένου!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε