Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Spiegel: Η Γερμανία “κατεβαίνει” με συμβιβαστική πρόταση για το πακέτο βοήθειας

Και μετρητά και ομόλογα προτείνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών να δοθούν στις ελληνικές τράπεζες ώστε να μπορούν να δανειστούν από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», το επιτελείο του Σόϊμπλε έχει ετοιμάσει να προτείνει στην ΕΚΤ συμβιβαστική πρόταση.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να λάβει στο πλαίσιο ενός δεύτερου πακέτου διάσωσης εκτός από δανειακή βοήθεια ύψους 90 έως 120 δις ευρώ και ομόλογα του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει αυτά τα ομόλογα ως εξής: Θα τα δώσει στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορούν να καταθέσουν τους τίτλους ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ.

‘Ετσι θα εκλείψουν οι αντιρρήσεις της ΕΚΤ, εξαιτίας των οποίων έχει αποτύχει μέχρι τώρα το σχέδιο εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται οτι η ΕΚΤ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι σε περίπτωση παραίτησης πιστωτών από τις απαιτήσεις τους δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις, επειδή αυτά θα υποβαθμιστούν στο χαμηλότερο επίπεδο αξιολόγησης, όταν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει πλήρως τις δανειακές υποχρεώσεις της.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε