Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Στα 6,7 δισ. ευρώ τα φέσια του ελληνικού δημοσίου

Στα 6,7 δισ. ευρώ τα φέσια του ελληνικού δημοσίου

Η καθυστέρηση των δόσεων συνεχίζει να εμποδίζει την πληρωμή προμηθευτών, συμβασιούχων και άλλων δαπανών του ελληνικού δημοσίου.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς ιδιώτες αυξήθηκαν τον Ιούλιο του 2012 στα 6,7 δισ. ευρώ από 6,6 δισ. ευρώ ένα μήνα πριν, καθώς η καθυστέρηση των δόσεων συνεχίζει να εμποδίζει την πληρωμή προμηθευτών, συμβασιούχων και άλλων δαπανών του ελληνικού δημοσίου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα ασφαλιστικά ταμεία με τα χρέη να φτάνουν στα 3 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1 από τα 3 δισ. ευρώ αφορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Έπονται τα νοσοκομεία, με 1,6 δισ. ευρώ, οι ΟΤΑ με 814 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπουργεία χρωστούν σε ιδιώτες 884 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 258 εκατ. ευρώ είναι επενδυτικές δαπάνες.

 
Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης. Καταγράφουν μεγάλη συρρίκνωση του πρωτογενούς ελλείμματος (χωρίς τόκους) στα 229 εκατ. ευρώ έναντι 4 δισ. ευρώ πέρυσι. Οι τόκοι είναι ελαφρά χαμηλότεροι σε σχέση με το 2011, στα 10,6 δισ. ευρώ.
 
Το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης φτάνει τα 10,6 δισ. ευρώ, έναντι 14,6 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Η πολύ μεγάλη επικράτηση στο έλλειμμα παρά την υστέρηση εσόδων, προκαλείται από την πολύ μεγάλη συγκράτηση δαπανών. Οι δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό φτάνουν στα 30,7 δισ. ευρώ από 33,8 δισ. ευρώ το 2011.

Το πλεόνασμα στα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκε στα 6,55 εκατ. ευρώ, έναντι 20 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ πλεόνασμα κατέγραψαν και οι λογαριασμοί των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων αφού… δεν πληρώνουν. Δηλαδή τα “φέσια” των 6,7 δισ. ευρώ προς ιδιώτες, τα οποία μέχρι να πληρωθούν δεν θα καταγράφονται ταμειακά στο έλλειμμα, τους συγκρατούν, φέρνοντας κοντά προς το παρόν το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε