Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Στα 800 εκατ. ευρώ ο φετινός “μποναμάς” – Σε ποιους θα δοθεί

Στα 800 εκατ. ευρώ ο φετινός “μποναμάς” – Σε ποιους θα δοθεί

Στα 800 εκατομμύρια ευρώ θα ανέλθει ο φετινός “χριστουγεννιάτικος μποναμάς”, σύμφωνα με με τα όσα ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Ο φετινός “μποναμάς” θα διανεμηθεί, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, επειδή το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος θα ανέλθει στο 2,21% του ΑΕΠ έναντι 1,75% που ήταν ο αρχικός στόχος.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κουτεντάκης στο ραδιοφωνικό Σταθμό «Στο Κόκκινο» το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί σε οικονομικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού έως το τέλος του έτους.

Το μέρισμα θα καταβληθεί για δράσεις κοινωνικής προστασίας και οικονομικής ανάπτυξης και είναι αυξημένο κατά 27% συγκριτικά με το ποσό των 630 εκατομμυρίων ευρώ που είχε διατεθεί πέρυσι προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Και εκείνο το μέρισμα είχε προέλθει επίσης από την υπέρβαση του στόχου του προϋπολογισμού για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Συζήτηση για το πως θα το δώσουν

Η συζήτηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το πώς ακριβώς θα διανεμηθεί το ποσό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά σε κάθε περίπτωση όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως το τέλος του έτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται ένα μέρος του ποσού αυτού να απονεμηθεί σε δικαιούχους του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και επίσης προς αναπτυξιακές δράσεις μεταξύ των οποίων ενδεχομένως να είναι και η εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Επίσης. ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής δήλωσε ότι «η επίτευξη των στόχων τα τελευταία τρία χρόνια έχει συνδυαστεί και με μία σειρά από παρεμβάσεις που είναι καινοτόμες στην κοινωνική πρόνοια, όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που για πρώτη φορά διατέθηκε συνολικά».

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις