Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Στα μαχαίρια κυβέρνηση – Βγενόπουλος

Σ.Τ. Νίκου Σηφουνάκη με Βγενόπουλο για τη δενδροφύτευση ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Σ.Τ. Νίκου Σηφουνάκη με Βγενόπουλο για τη δενδροφύτευση ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Χθες ξέσπασε πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης – Βγενόπουλου με αφορμή τις καταγγελίες του ισχυρού άνδρα

της MIG για για ποσό που έδωσε στον κ. Σηφουνάκη για την ανάπλαση δάσους.

Κύκλοι προκείμενοι στον κ. Βγενόπουλο απάντησαν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο οτι τα χρήματα είναι κατατεθειμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

 Νωρίτερα ο κ. Πεταλωτής είχε δηλώσει: «Ο κ. Ν. Σηφουνάκης διευκρινίζει ότι δέχτηκε τον κ. Α. Βγενόπουλο στις πυρκαγιές της Σάμου, συνοδευόμενο από δημοσιογράφους και τηλεοπτικές κάμερες και τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Ο κ. Βγενόπουλος ενημέρωσε τον κ. Σηφουνάκη ότι προτίθεται να βοηθήσει με ένα ποσό, το οποίο ουδέποτε προσκόμισε».

 Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι ο κ. Βγενόπουλος δεν προσκόμισε κανένα παραστατικό στον υφυπουργό και ότι «από εκεί και πέρα εάν παρέδωσε αυτό το ποσό σε άλλους φορείς είναι άλλο ζήτημα».

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα κινηθεί εναντίον του επιχειρηματία, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «κατά την κρίση θα υπάρχει και η ανάλογη ενέργεια».

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του κ. Α. Βγενόπουλου για «αστοχίες» της κυβέρνησης, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «δεν συμμεριζόμαστε αυτές τις κρίσεις και μάλιστα όταν έχουν μια χροιά μιας πολιτικής που δεν μας αφορά». 

Την Δευτέρα, σε τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Βγενόπουλος άστραψε και βρόντηξε κατά του κ. Σηφουνάκη αλλά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου.

«Όταν ένας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάνει τόσο σοβαρές καταγγελίες τότε ή πρέπει να το αποδείξει ή να παραιτηθεί», τόνισε αναφερόμενος στις καταγγελίες του Θεόδωρου Πάγκαλου για τις υποθέσεις του ΟΤΕ και της Olympic Air και τον κάλεσε «να μας δώσει διαφάνεια για τις δικές του κουμπαριές».
“Ας αφήσει ο κ. Πάγκαλος τις κουμπαριές τις δικές μου και ας μας πει για τις δικές του…”, είπε χαρακτηριστικά.  

Το ίδιο σοβαρές οι καταγγελίες Βγενόπουλου για τον Νίκο Σηφουνάκη, τον οποίο χαρακτήρισε βλάξ ή δόλιο.
 
Όπως είπε, το 2001, μετά τις φωτιές στη Σάμο, επισκέφθηκε τον κ. Σηφουνάκη και του έδωσε ένα ποσό 50 εκατ. δραχμών προκειμένου να φτιάξει ένα δάσος στο νησί. Όταν πέρασε ένα διάστημα τριών μηνών, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό θα χρειαζόταν για να φτιαχτεί το δάσος, ο Νίκος Σηφουνάκης δεν απαντούσε στις κλήσεις του.

Μίλησε για πολιτικούς μουσειακού είδους και επεσήμανε πως αν ο πρωθυπουργός «πιστεύει ότι με Παγκαλοσηφουνάκηδες ότι θα πάει μπροστά κάνει λάθος. Αν θέλει να με κάνει εχθρό του, fine!», είπε. 

Ζήτησε να κληθεί στην Εξεταστική ο Κόκκαλης

Όσον αφορά στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση της Siemens, είπε πως αν δεν κληθεί να καταθέσει ο Σωκράτης Κόκκαλης, δε θα βρουν καμία άκρη. 
“Πως είναι δυνατόν”, αναρωτήθηκε, “να διερευνούν σοβαρά την υπόθεση στη Βουλή και να μην έχουν καλέσει ως μάρτυρα το βασικό συνεταίρο της Siemens στην Ελλάδα; Είναι γνωστό”, είπε, “ότι η Siemens τις περισσότερες δουλειές στη χώρα, τις έχει κάνει με τον κ. Κόκκαλη, αλλά τον κ. Κόκκαλη δεν τον καλούν στη Βουλή να τον ρωτήσουν αν ξέρει κάτι για τις δραστηριότητες της Γερμανικής εταιρίας”.

Αναφέρθηκε όμως και δεύτερη φορά στον Σωκράτη Κόκκαλη και στη σχέση της Intralot με τον ΟΠΑΠ, τονίζοντας πως η ανάθεση έγινε με απευθείας σύμβαση, η οποία έφτασε τα 400 εκατ. ευρώ. 

“Ρωτάω”, είπε ο κ. Βγενόπουλος, “γιατί δεν δείχνουν τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο ΟΠΑΠ με την Intralot; Γιατί αφήνουν να κυκλοφορούν διάφορα, όπως ότι ενώ η αρχική σύμβαση ήταν ύψους 90 εκ. ευρώ, έχει φτάσει με επεκτάσεις και αναθέσεις τα 400 εκ., και δεν δίνουν στη δημοσιότητα τη σύμβαση;”

Δεν υπάρχει περίπτωση να πέσουν τα spread – To επόμενο βήμα το ΔΝΤ

«Δεν υπάρχει ελπίδα να πέσουν τα spreads. Η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιήθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου ή άλλους εκπροσώπους της κυβέρνησης δεν έπεισε τις αγορές. Είναι ένα από τα αρνητικά στοιχεία των προσπαθειών του πρωθυπουργού», δήλωσε και έκρινε ότι η μόνη λύση είναι οι δημόσιες επενδύσεις.

«Το επόμενο βήμα είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», πρόσθεσε. «Ωστόσο, δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή μιας νέας περιόδου». 
«Είναι σχετικό, κατά πόσο θα αποδειχθεί ότι το ΔΝΤ είναι δαίμονας ή μπορεί όντως να βοηθήσει τη χώρα», σχολίασε ο κ. Βγενόπουλος, και ανέφερε τα παραδείγματα της Ουγγαρίας και της Τουρκίας που η παρέμβαση του ΔΝΤ αποδείχθηκε ευεργετική, αλλά και της Αργεντινής που δεν έφερε θετικά αποτελέσματα. 

“Θα περιμένουμε τα μέτρα του Οργανισμού για να δούμε αν μπορούμε να έχουμε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης”.

Ερωτηθείς για το αν η αγορά δανεισμού είναι κλειστή για την Ελλάδα, ο κ. Βγενόπουλος δήλωσε ότι «η αγορά δεν είναι κλειστή, έχει ωστόσο πολύ μεγάλο κόστος», κάνοντας αναφορές στο τεράστιο χρέος που συσσωρεύτηκε σε όλη την περίοδο του δανεισμού αλλά και τα επιπλέον δάνεια που έρχονται. «Δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τίποτα άλλο, παρά να προσφύγουμε στο ΔΝΤ».

Ο επικεφαλής της MIG αναφέρθηκε επίσης στο πόσο πρόσφορο είναι το επενδυτικό έδαφος της χώρας για ξένα η εγχώρια κεφάλαια. «Δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες επενδύσεις», δήλωσε. «Η χώρα μας έχει δημοσιονομική αστάθεια, φορολογική αστάθεια επί σειρά ετών (σχεδόν εννέα φορολογικές διατάξεις αλλάζουν κάθε χρόνο), ενώ το όλο καθεστώς για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι αποτρεπτικό».

«Η μόνη λύση είναι οι δημόσιες επενδύσεις», επανέλαβε ο κ. Βγενόπουλος. Ο ίδιος εκτιμά πως μπορεί να μην υπάρχουν κεφάλαια υπό μορφή ρευστών, υπάρχουν όμως ακίνητα και δυνατότητα εξοικονόμησης πόρων. «Μια μηχανοργανωμένη Ελλάδα, θα μπορούσε να εξοικονομήσει πόρους», είπε.

Σημείωσε πως πρέπει να αλλάξουν πρόσωπα και πράγματα, διέψευσε ότι πρόκειται να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεχάσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ενώ εκτίμησε πως πρέπει να υπάρξει έλεγχος πόθεν έσχες για όλους τους πολιτικούς, από τώρα που μπήκαν στην πολιτική. 

Αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι είναι στην αρχή μιας νέας προσπάθειας αλλά «κουβαλάει» τις αμαρτίες της παλιότερης κυβέρνησης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε