Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Στα ύψη τα γαλλικά ομόλογα από το λάθος της Standard&Poor’s

Πολλοί βέβαια αναρωτιούνται εάν ήταν όντως λάθος ή κάτι που έρχεται με γοργό ρυθμό.

Αίσθηση προκάλεσε ότι –κατά σύμπτωση– σήμερα, και “από λάθος”, όπως ανακοίνωσε αργότερα ο οίκος αξιολόγησης του αξιόχρεου Standard&Poor’s, εστάλη σε μέρος των συνδρομητών του ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο περιείχε την πληροφορία ότι “μεταβλήθηκε η γαλλική πιστοληπτική ικανότητα”.

Το λάθος αυτό προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στις αγορές και μάλιστα οι αποδόσεις των δεκαετώψν ομολόγων αυξήθηκαν κατά 28 μονάδες βάσης, φτάνοντας τα γαλλικά spreads στα 3,48, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Αυτό “δεν ισχύει: η αξιολόγησή μας για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας παραμένει αμετάβλητη, στη βαθμίδα AAA, συνοδευόμενη απο μια ‘σταθερή’ προοπτική”, ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης, λίγη ώρα αφότου εστάλη το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ένα μέρος των συνδρομητών του.

Εξ άλλου σήμερα δημοσιοποιήθηκε η άρνηση της γαλλικής κυβέρνησης να συμμορφωθεί με την προτροπή του Επιτρόπου για τις νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, να υιοθετήσει μια “νέα σειρά μέτρων λιτότητας”, ικανών να επαναφέρουν εντός 2013 το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα στα επιτρεπόμενα από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης μεγέθη (3% του ΑΕΠ). Το έλλειμμα της Γαλλίας σήμερα κυμαίνεται περί το 5,7% .

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν, όσο και η υπουργός Προϋπολογισμού, Βαλερί Πεκρές, στις δηλώσεις τους τόνισαν ότι “ελήφθησαν ήδη εκείνα τα μέτρα λιτότητας, που συνάδουν με τον προβλεπόμενο χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας κατά τα δύο ερχόμενα έτη”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε