Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Σταθεροποίηση για το ευρώ

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4391 δολάρια.

 

 Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3685 δολάρια από το επίπεδο των 1,3637 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η επί τα χείρω αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας που επικρατεί στις αγορές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαβλέπει κινδύνους για την ανάκαμψη τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της Αμερικανικής οικονομίας, εάν η Ευρώπη δεν κατορθώσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση Χρέους που πλήττει την ευρωζώνη. Οι συνθήκες αυτές ευνοούν το δολάριο το οποίο λειτουργεί συνήθως ως ασφαλές καταφύγιο.

Αρνητικά επηρέασε το ευρώ η χθεσινοβραδινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα (Α από Α+) από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poors.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ δεν υπήρξαν και σήμερα συναλλαγές.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διατηρήθηκε στο 16,20% με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να διαμορφώνεται στο 17,99% έναντι 1,79% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες σημείωσαν οριακή υποχώρηση. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,06% από 2,05%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 1,89% από 1,88%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 1,73%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,52% από 1,53%, ενώ ο μήνας διατηρήθηκε στο 1,34%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε