Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

“Στερεύουν” οι τράπεζες από ρευστό λέει το ΔΝΤ

“Στερεύουν” οι τράπεζες από ρευστό λέει το ΔΝΤ

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το μέλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Τους επόμενους 18 μήνες θα μειώσουν κατά 1,7% τον δανεισμό τους στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και θα συρρικνώσουν το ενεργητικό τους κατά 2 τρισ. ευρώ, προβλέπει η έκθεση του Ταμείου για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Global Financial Stability Report) που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα τους Financial Times, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα περιορίσουν κατά 7% το ενεργητικό τους στο τέλος του 2013, αν δεν ληφθούν νέα μέτρα από την πλευρά των ευρωπαίων πολιτικών.

Το Ταμείο αναμένει ότι η απομόχλευση των τραπεζών θα γίνει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό μέσω της πώλησης χρεογράφων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους και περιουσιακών στοιχείων που δεν εντάσσονται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων τους, ενώ εκτιμά ότι θα γίνει κατά το ένα τέταρτο με τη μείωση των δανείων τους.

Οι αναλυτές του Ταμείου εξέτασαν τις προσπάθειες που κάνουν οι 58 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες για να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους θέση, να εγκαταλείψουν μη επικερδείς επιχειρήσεις και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότησή τους από τη διατραπεζική αγορά.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου είναι οι πιο αναλυτικές που έχουν γίνει έως σήμερα όσον αφορά τις επιπτώσεις από την προσπάθεια του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα να αυτοεξυγιανθεί, ενώ οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την απομόχλευση είναι μεγαλύτερης κλίμακας από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Αν και το Ταμείο αναγνωρίζει ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών πρέπει να συρρικνωθούν μετά τις χρηματοπιστωτικές υπερβολές κατά την περίοδο πριν από την κρίση, προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος “μίας ταυτόχρονης και μεγάλης κλίμακας απομόχλευσης” θα μπορούσε να προκαλέσει χρηματοπιστωτική αστάθεια και ασθενέστερη ανάπτυξη στην Ευρώπη και εκτός αυτής.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι αν βελτιωθεί η πολιτική από την πλευρά της Ευρώπης, η μείωση του ενεργητικού των τραπεζών θα περιοριζόταν στο 6% και θα αυξανόταν η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κατά 0,6%. Αν, από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αθετήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, το ενεργητικό των τραπεζών θα μπορούσε να μειωθεί έως και 10%, προκαλώντας μία μείωση 1,4% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης και μία παγκόσμια μείωση των πιστώσεων, καθώς η ένταση θα μεταδοθεί στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσω της αγοράς παραγώγων και πωλήσεων “κοψοχρονιά” ενεργητικού των τραπεζών.

Η προειδοποίηση του ΔΝΤ για το μέγεθος της απομόχλευσης των ευρωπαϊκών τραπεζών ήρθε μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσής του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), με την οποία καλούσε την Ευρωζώνη να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια των μηχανισμών στήριξης για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της.

“Η μερική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με δημόσιους πόρους πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη. Στο βαθμό που αυτή θα οδηγούσε σε αύξηση των πιστώσεων και της οικονομικής δραστηριότητας, θα μπορούσε εύκολα να αποσβέσει η ίδια το κόστος της, περισσότερο από ότι σε σχέση με τα περισσότερα άλλα δημοσιονομικά μέτρα”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ σε 12 μήνες»

ΔΝΤ: Βρήκε επιπλέον 320€ δισ. για τα… μάτια της ευρωζώνης

Καταρρέει στις 6 Μαΐου το ευρώ;

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε