Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Στη Γερμανία η μεγαλύτερη αύξηση μισθών τον Ιούλιο

Στη Γερμανία η μεγαλύτερη αύξηση μισθών τον Ιούλιο

Οι μισθοί στη Γερμανία σημείωσαν την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων ετών τον Ιούλιο, σε αντιδιαστολή με ό,τι συνέβη στο μεγαλύτερο μέρος των άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης, όπου οι μισθοί μειώθηκαν και σημειώθηκαν αθρόες απολύσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι μισθοί στη Γερμανία αυξήθηκαν 3,2% τον Ιούλιο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδό τους από το 3,4% τον Οκτώβριο του 2008.

Οι αυξήσεις των μισθών, φέτος, ξεπέρασαν το ρυθμό του πληθωρισμού, ο οποίος κυμαίνεται περί το 2%, και τροφοδοτούν προσδοκίες ότι οι πολίτες μπορεί να αυξήσουν τις καταναλωτικές δαπάνες τους τονώνοντας με τη σειρά τους τις εισαγωγές από ευρωπαϊκές χώρες-εταίρους της Γερμανίας.

Αν και οι Γερμανοί παραδοσιακά είναι πιθανότερο να αποταμιεύσουν από ό,τι να ξοδέψουν, η καταναλωτική δραστηριότητα θεωρείται πυλώνας της οικονομίας της χώρας–συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Εξάλλου μια κυβερνητική πηγή δήλωσε σήμερα ότι τα έσοδα του γερμανικού κράτους από τη φορολογία αναμένεται να είναι 7-8 δισεκ. ευρώ υψηλότερα από ό,τι προβλεπόταν.

Ο δείκτης καταναλωτικής πίστης αυξήθηκε στο ψηλότερο επίπεδο τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια, καταδεικνύοντας ότι η εγχώρια ζήτηση θα αντισταθμίσει την αναμενόμενη επιβράδυνση του δεύτερου εξαμήνου του 2012.

Το πάγωμα των μισθών για χρόνια συνέβαλε η οικονομία της Γερμανίας να αποφύγει την κρίση πιο εύκολα, από ό,τι οι ανταγωνιστικές της, και ένα ινστιτούτο εκτίμησε πως οι αυξήσεις δεν θα έπρεπε να αποτελέσουν μοναδικό φαινόμενο.

«Η πρόσθετη αγοραστική δύναμη φέτος δεν πρέπει να αποδειχθεί κάτι σπασμωδικό, αλλιώς η ιδιωτική κατανάλωση θα τρωθεί», επισήμανε ο Ράινερ Μπίσπινκ, επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας στο Ίδρυμα Χανς Μπέκλερ.

Ο Μπίσπινκ είπε ότι αναμένει οι μισθοί να αυξηθούν 2,7% συνολικά το 2012, από 1,5% το 2011.

Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία οι πραγματικοί μισθοί συρρικνώθηκαν 6,3% μεταξύ 2001 και 2009, όταν η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα της Ευρώπης, όπου οι μισθοί δεν αυξάνονταν.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε