Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Στην Αθήνα κλιμάκιο του ΔΝΤ;

Στελέχη του ΔΝΤ θα έρθουν τον Δεκέμβριο στην Αθήνα για να ελέγξουν τα οικονομικά μας στοιχεία.

  Τις βαλίτσες τους για την Αθήνα ετοιμάζουν στελέχη της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

Η…πτήση τους φτάνει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Με τη μορφή μεικτής επιτροπής θα έχουν τις πρώτες προπαρασκευαστικές συζητήσεις με τους αρμόδιους παράγοντες της χώρας για το ενδεχόμενο που η Ελλάδα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές. Κάτι δηλαδή που πολλοί ονομάζουν… χρεοκοπία.
 
Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα η αποστολή αυτής της επιτροπής οργανώθηκε και σχεδιάστηκε- από την Γερμανία και προσωπικά από την Άγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος διαπιστώνοντας πως οι αγορές δεν δείχνουν ιδιαίτερη ανοχή προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε πως δεν επιθυμεί εκπλήξεις στον χώρο της ευρωζώνης.
 
Κι αυτό όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά κυρίως διότι μια κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως ντόμινο για άλλες οικονομίες της ΟΝΕ βάζοντας έτσι σε κίνδυνο ολόκληρο το εγχείρημα του ενιαίου νομίσματος.
 
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η προοπτική του ΔΝΤ μπήκε από την Ντόιτσε Μπανκ, μια γερμανική τράπεζα που προφανώς είναι κοινωνός του προβληματισμού του Βερολίνου. Αυτό που δεν υπολόγισε η Ντόιτσε Μπανκ είναι πως η Ελλάδα δεν είναι ούτε η Λιθουανία ούτε η Ρουμανία και ως χώρα της ευρωζώνης δεν μπορεί να προσφύγει στο ΔΝΤ σαν να μην τρέχει τίποτε. Για αυτό επελέγη η ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, άλλωστε, πρόκειται να αναλάβει και το έργο της τρίτης φάσης της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, από τον Μάρτιο, όπως έχουν προεξοφλήσει όλοι οι εταίροι αλλά κι ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου,.
 
Τα σενάρια για την αδυναμία της Ελλάδας να βρει ρευστό από τις αγορές δίνουν και παίρνουν. Το τελευταίο διάστημα εστιάζονται περισσότερο στο πότε θα συμβεί αυτό και λιγότερο στο κατά πόσον θα συμβεί.
 
Οι εταίροι, βέβαια, είναι σαφείς ως προς το τι πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Κάποιοι από αυτούς πρόκειται να το πουν πολύ καθαρά στον κ. Παπακωνσταντίνου στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης. Πάγωμα μισθών και συντάξεων, συρρίκνωση του δημόσιου τομέα με άρση της μονιμότητας, μείωση των αμυντικών δαπανών κ.ά., είναι μερικά μέτρα που θα προτείνουν.
 
Με το στόμα ανοιχτό όμως έμειναν και οι ευρωπαίοι υπάλληλοι που ήρθαν να ελέγξουν τα στοιχεία σχετικά με το έλλειμμα μετά την μεγάλη αναθεώρηση που έγινε από τη νέα κυβέρνηση. «Διαλυμένο κράτος», «ανύπαρκτη διοίκηση» και «Μπανανία» ήταν μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησαν επιστρέφοντας στις Βρυξέλλες.
 
Ο άνθρωπος που πήγε στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακάλυψε έκπληκτος ότι ενώ χρησιμοποιούνταν η ίδια μεθοδολογία με αυτήν της eurostat, προέκυπταν άλλα νούμερα, κάτι μαθηματικώς αδύνατον!
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν που επισκέφθηκε τα τελωνεία είχε ακόμη πιο…τραυματική εμπειρία. Είδε τους τελωνειακούς να σηκώνουν με άνεση το τηλέφωνο και να ειδοποιούν τους φορτηγατζήδες πότε να μείνουν μακριά ώστε να αποφύγουν τον έλεγχο, κι έτσι το λαθρεμπόριο να συνεχίζεται απρόσκοπτα. Πλασματικά τιμολόγια να γίνονται δεκτά έναντι «ρεγάλου» προς τον τελωνειακό, λες κι επρόκειτο για τριτοκοσμική χώρα!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε