Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητείται την Παρασκευή το ζήτημα του “πόθεν έσχες”

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ συζητείται την Παρασκευή το ζήτημα του “πόθεν έσχες”
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Σε εμβόλιμη συνεδρίαση συζητείται μεθαύριο Παρασκευή ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας το ζήτημα της νομιμότητας της νέας υπουργικής απόφασης για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης).

Για το θέμα έχουν καταθέσει αιτήσεις ακύρωσης (προσφυγές) έξι δικαστικές Ενώσεις. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Ολομέλεια  του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 2649/2017 απόφασή της  έκρινε αντισυνταγματική και ανυπόστατη  την υπουργική απόφαση που καθόριζε το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσιεύτηκε  λίγα 24ώρα πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών δηλώσεων πόθεν έσχες. Μία ημέρα μετά, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως νέα υπουργική απόφαση (η υπ΄ αριθμ. 1069/19.10.2017) για την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες και μαζί δημοσιεύθηκαν τα παρελκόμενα έντυπα κ.λπ. (παραμετρικές τιμές). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλοι οι υπόχρεοι σε υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες (κρατικοί και δικαστικοί λειτουργοί, δημοσιογράφοι, νομάρχες, κ.λπ.) μέσα σε 48 ώρες να καταθέσουν  τις δηλώσεις τους.

Την επόμενη ημέρα (20.11.2017) 6 δικαστικές Ενώσεις κατέθεσαν στο ΣτΕ  αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για να «παγώσει» προσωρινά η επίμαχη νέα υπουργική απόφαση, όπως επίσης κατέθεσα αίτηση αναστολής και κυρία προσφυγή (αίτηση ακύρωσης).Πράγματι, ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου με προσωρινή διαταγή του «πάγωσε» την νέα υπουργική απόφαση μόνο για τους δικαστές, εισαγγελείς και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, μέχρι να εκδοθεί νέα οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ  και παράλληλα προσδιόρισε την συζήτηση της υπόθεσης για μεθαύριο, σε εμβόλιμη συνεδρίαση, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη  Κυριλλόπουλο.

Οι 6 δικαστικές Ενώσεις ζητούν να ακυρωθεί η από 19.10.2017 υπουργική απόφαση, καθώς τίθεται θέμα παραβίασης του δεδικασμένου που προέκυψε από την  υπ΄αριθμ. 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Και αυτό γιατί στη νέα υπουργική απόφαση επαναλαμβάνονται ρυθμίσεις της προηγούμενης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις