Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Στην Πάφο η προσοχή των ελληνικών τραπεζών

REUTERS
Στο θέμα των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας αναμένεται να αναφερθεί σήμερα, από την Κύπρο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ.

Ο Γάλλος τραπεζίτης θα συμμετάσχει στην 6η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη που πραγματοποιείται στην Πάφο και θα παραχωρήσει το απόγευμα συνέντευξη τύπου μαζί με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Θ. Ορφανίδη. Στη διάσκεψη θα παραστούν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Η προσοχή στρέφεται σε όσα θα δηλώσει το απόγευμα ο κ. Τρισέ για την συνέχιση ή όχι των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ προς πολλές χώρες της Ευρωζώνης. Το θέμα απασχολεί ιδιαιτέρως τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν λάβει σημαντικά κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ενέχυρο κρατικά ομόλογα. Οι δηλώσεις του κ. Τρισέ χαρακτηρίζονται κρίσιμες, καθώς αναμένεται να επικεντρωθούν και στις προθέσεις της ΕΚΤ ενόψει της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει αύριο Πέμπτη.
 
Παράλληλα, η θέση της Γερμανίας για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, προκειμένου να θεσμοθετηθούν η «ελεγχόμενη χρεοκοπία» χωρών και οι πολιτικές κυρώσεις για τους δημοσιονομικούς παραβάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί πολιτική ένταση.
 
Με βάση τη συμφωνία της Ντοβίλ, η Συνθήκη της Λισαβόνας πρέπει να αναθεωρηθεί έως το 2013, προκειμένου να υπάρξει άμεσα διάδοχη κατάσταση όταν εκπνεύσει η λειτουργία του τρέχοντος Μηχανισμού Στήριξης. Το θέμα θα τεθεί στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, ήδη ωστόσο προκαλεί ανοιχτή αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ θέτει την αναθεώρηση της Συνθήκης ως προϋπόθεση για να εγκρίνει τις προτάσεις της Ομάδας Κρούσης Εργασίας της οποίας προΐσταται ο πρόεδρος της ΕΕ κ. Χέρμαν βαν Ρομπέι και προβλέπουν αυστηρότερες και ταχύτερες οικονομικές κυρώσεις για όσα κράτη-μέλη παραβαίνουν τους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα.
 
Ωστόσο, κράτη όπως η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και η Τσεχία εμφανίζονται επιφυλακτικά ως προς το ζήτημα της τροποποίησης, καθώς μεταξύ άλλων θα απαιτηθεί η επικύρωση της νέας Συνθήκης από τα κατά τόπους εθνικά Κοινοβούλια.
 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε