Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Στις 20.00 ο Νταλάρα στο Μαξίμου με μεγάλη ”κομπανία”

Επιμένει στο ”δεν κουρεύομαι” η ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 45 δις ευρώ που έχει στο συρτάρι της.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών (IIF), δηλαδή ο Τ.Νταλάρα και ο στενός του συνεργάτης και στέλεχος της BNP Paribas Ζαν Λεμιέρ, επιστρέφουν στην Αθήνα με την προσδοκία πως θα τελειώσουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το κούρεμα.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση του IIF που μας προετοιμάζει για την άφιξη μεγάλου team υπό τον Νταλάρα.
”Στη συνάντηση που έγινε σήμερα στο Παρίσι, η επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις υπό την κοινή προεδρία των κ.κ. Ch. Dallara και J. Lemierre αποφάσισε να σταλεί στην Αθήνα ομάδα ειδικών προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για τα νομικά και τεχνικά θέματα που σχετίζονται με το εθελοντικό PSI.
Ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα τεχνικά και νομικά θέματα που εκκρεμούν το γρηγορότερο δυνατόν. Μετά τις επαφές με την ηγεσία της Ελλάδας οι κ.κ. Ch. Dallara και J. Lemierre θα επιστρέψoυν στην Αθήνα την Πέμπτη για ανεπίσημες συζητήσεις”.

Πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές κάνουν λόγο πως από τη συνεδρίαση των τραπεζιτών στο Παρίσι εξουσιοδοτήθηκε ο Νταλάρα να προτείνει επιτόκιο κοντά στο 3,65%.

Εντυπωσιακό όμως είναι πως πλέον η μεγαλύτερη πίεση ασκείται όχι προς τις δύο πλευρές που διαπραγματεύονται, αλλά προς την ΕΚΤ ώστε να δεχθεί και αυτή με τη σειρά της κούρεμα στα αξίας περίπου 45 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα που διακρατεί.

Η ΕΚΤ προκαταβολικά είχε βγάλει την ουρά της έξω από το κούρεμα, όμως πλέον υφίσταται τεράστιες πιέσεις τόσο από τις αγορές, όσο και από το ΔΝΤ, ασχέτως των διαψεύσεων.
Ο λόγος είναι προφανής και τα επιχειρήματα μοιάζουν πολύ δυνατά, αφού :

– Εαν κουρευτεί η ΕΚΤ θα συγκεντρωθεί σχεδόν όλο το ποσό που λείπει για να κλείσει το deal
– Γιατί να μην κουρευτεί και η ΕΚΤ όταν το ίδιο θα πάθουν και οι υπόλοιπες τράπεζες
– Πόσο ”ηθικό” είναι να βγάλει κέρδη και να μην κουρευτεί για ομόλογα που αγόρασε στη δευτερογενή αγορά, συνεπώς κατά πολύ φθηνότερα
– Εαν δεν κουρευτεί η ΕΚΤ οχυρωμένη πίσω από τα προνόμια της τότε τι αξία έχουν και θα έχουν στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ οι εγγυήσεις που δίνει στις ευρωπαικές τράπεζες

Οι ενδείξεις πάντως είναι πως μόνο σίγουρη δεν αισθάνεται η ΕΚΤ.
Ο Ιταλός επικεφαλής της ΕΚΤ απέφυγε όπως ο διάβολος το λιβάνι να απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις που πήραν τη μορφή καταιγίδας από τη στιγμή που και η Λαγκάρντ ζήτησε κούρεμα της ΕΚΤ
Το Reuters μεταδίδει πως η ΕΚΤ ψάχνει να δει πως θα αντιδράσει στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποιήσει τις ρήτρες που θα καταστήσουν υποχρεωτικό για όλους το κούρεμα

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε