Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Στο 1,9% ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Οκτώβριο

Σημείωσε οριακή άνοδο σε σχέση με το 1,8% του περασμένου μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Το επίπεδο του 1,9% ανταποκρίνεται σε προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, πλησιάζει όμως το “πλαφόν” του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως προϋπόθεση για τη διατήρηση σταθερότητας τιμών στην ευρωζώνη.

Η αύξηση του πληθωρισμού αποδίδεται κυρίως στην άνοδο του κόστους ενέργειας και τροφίμων, όπως και τους προηγούμενους μήνες. Τον Οκτώβριο το κόστος στις μεταφορές σημείωσε την υψηλότερη ετήσια μεταβολή του, κατά 4,3%, ενώ η άνοδος των τιμών των τροφίμων ήταν κατά 1,2%.

Για την ΕΕ των 27 κρατών μελών ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 2,3% τον Οκτώβριο έναντι 2% το Σεπτέμβριο. Σε δωδεκάμηνη βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Οκτώβριο σε 15 κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε έξη και μειώθηκε σε πέντε.

Το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό μεταβολής του παρατηρήθηκε στην Ιρλανδία, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή κάμφθηκε κατά 0,8% ενώ το υψηλότερο στη Ρουμανία όπου αυξήθηκε κατά 7,9%.

Η ΕΚΤ πάντως αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο επίπεδο του 1%, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ώστε να στηρίξει τη διαδικασία οικονομικής ανάπτυξης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε