Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Στο 8-9% ο συντελεστής για τα ακίνητα

Στο 8-9% ο συντελεστής για τα ακίνητα

 

Ανατροπή στη φορολογία των ακινήτων φέρνει η κυβέρνηση με νέες αλλαγές.

 

Στόχος είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες μεταβίβασης αλλά και να εισπράττονται περισσότεροι φόροι σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει στην απόφαση να καταργήσει το υπάρχον καθεστώς φορολόγησης παλαιών ακινήτων που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια. Η φορολόγηση βασίζεται στον φόρο αυτόματου υπερτιμήματος και στο τέλος συναλλαγής και να καθιερώσει ενιαίο φορολογικό συντελεστή για όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο οποίος να κυμαίνεται στα επίπεδα του 8%-9% από 9%-11% που είναι σήμερα.
 
Τα μόνα ακίνητα που θα εξακολουθήσουν να φορολογούνται με συντελεστή ΦΠΑ 19% είναι τα νεόδμητα με άδεια οικοδομής που έχει εκδοθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2006 εφόσον δεν προορίζονται για πρώτη κατοικία. Παράλληλα, το αφορολόγητο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας αιτία αγοράς, γονικής παροχής κτλ. αλλάζει και πλέον δεν θα υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα αλλά με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου.
 
Σήμερα, αν κάποιος αποκτήσει πρώτη κατοικία εμβαδού ως 200 τ.μ. και είναι άγαμος ή έγγαμος και έχει ως και 2 παιδιά, δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο είτε αυτή η κατοικία βρίσκεται στη Φιλοθέη είτε στο Περιστέρι. Με το νέο καθεστώς που σκοπεύει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου από τα τέλη του επόμενου μήνα θα υπάρχει αφορολόγητο για τους αγάμους που θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 150.000- 200.000 ευρώ και για τους εγγάμους στα επίπεδα των 250.000- 300.000 ευρώ.
 
Η μείωση του φόρου μεταβίβασης στο επίπεδο του 8%-9% αναμένεται να βοηθήσει στο να κινηθεί η κτηματαγορά, όμως μια σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών που πρόκειται να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες θα οδηγήσει σε ουσιαστική ακύρωση της φοροελάφρυνσης που θα προκύψει από τη μείωση των υφιστάμενων συντελεστών. 

Παράλληλα, από την κατάργηση του φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και του τέλους συναλλαγής που ισχύει σήμερα για μεταβιβάσεις μεταχειρισμένων ακινήτων, τα οποία έχουν ήδη αλλάξει «χέρια» τουλάχιστον μία φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2006, αναμένεται το κράτος να εξοικονομεί ετησίως περίπου 160 εκατ. ευρώ. 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε