Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Στο δρόμο για το μνημόνιο η Ιρλανδία – Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τη Ε.Ε.

Μέρα με την ημέρα, η Ιρλανδία έρχεται όλο και πιο κοντά στην ένταξή της στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κι ας διαψεύδεται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο.

Τα συγκεκριμένα σενάρια ήρθαν να ενισχύσουν πηγές της Ευρωζώνης που -σύμφωνα με το Reuters- αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση της Ιρλανδίας και η Κομισιόν βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για να χρηματοδοτηθεί το Δουβλίνο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ενώ δεν αποκλείεται να υπαχθεί σε πρόγραμμα βοήθειας.

«Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα χρησιμοποιηθούν χρήματα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Δεν θα υπάρξουν ούτε περικοπές, ούτε αναδιάρθρωση. Είναι πολύ πιθανόν η Ιρλανδία να μπει σε πρόγραμμα», δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος.

Τις συζητήσεις επιβεβαίωσε κι άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Συνομιλίες για πακέτο δανείων αδιευκρίνιστου μεγέθους από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό λαμβάνουν χώρα μεταξύ της ΕΕ και της Ιρλανδίας. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές, κάτι που θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές».

Όλα αυτά ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσπάθησε να θολώσει τα νερά. Ερωτηθείς αν η Ιρλανδία έχει ζητήσει από την Ε.Ε. Έκτακτη οικονομική βοήθεια δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε. «Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω … Από την Ιρλανδία εξαρτάται η υποβολή ενός τέτοιου είδους αιτήματος», είπε και «φούντωσε» πολύ περισσότερο τα σενάρια.

Αποκλιμάκωση των ομολόγων

Την ώρα που όλοι τα… βάζουν με τη Γερμανία για τη στάση της στο θέμα της Ιρλανδίας, αναγκάζοντας το Βερολίνο σε αναδίπλωση, η τοποθέτηση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετέχουν στη Σύνοδο της G20 για το ιρλανδικό χρέος οδήγησε σε αποκλιμάκωση των spread.

Τα επιτόκια των διετών ομολόγων της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας μειώθηκαν τουλάχιστον 70 μονάδες βάσης (0,7 εκατοστιαίας μονάδας) το απόγευμα της Παρασκευής, μετέδωσε το Bloomberg.

Το επιτόκιο του διετούς ιρλανδικού ομολόγου μειώθηκε κατά 1,21 εκατοστιαίες μονάδες στο 6,48%. Το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε στην περιοχή των 900 μ.β. από 920 μ.β. που ήταν το πρωί.

Οι ηγέτες και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Μεγάλης Βρετανίας είχαν έκτακτη σύσκεψη στη Σεούλ, στο περιθώριο της G20, με τη συμμετοχή και των υπουργών των Οικονομικών τους και ακολούθως εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν ότι «ο οποιοσδήποτε νέος μηχανισμός για την αντιμετώπιση κρίσεων στην Ευρωζώνη θα τεθεί σε ισχύ μετά τα μέσα του 2013 και δεν θα έχει καμία επίπτωση στις τρέχουσες συναλλαγές ομολόγων».

Διαβάστε επίσης
Τα “μαζεύει” τώρα η Γερμανία για την Ιρλανδία

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε