Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Στο δρόμο της λιτότητας και η Κύπρος με σκληρά μέτρα

 Νέα μέτρα που στοχεύουν στην αποκατάσταση της πρόσβασης της Κύπρου στις διεθνείς αγορές και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

Πρόκειται για το πάγωμα, από τον Ιανουάριο του 2012, των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για τα επόμενα δύο χρόνια, με εξοικονόμηση 365 εκατ. ευρώ, την κλιμακωτή επιβάρυνση των υψηλότερων μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα δυο χρόνια και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων με εγχώρια δραστηριότητα, μέσω της καταβολής ενός τέλους 0,5% επί του ετήσιου τους τζίρου για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι ακόμη δεν υπάρχει σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επίσης, ο Κίκης Καζαμίας απηύθυνε έκκληση προς τις τράπεζες και τη συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων (ΕΤΥΚ) να ακολουθήσουν τα βήματα της κυβέρνησης και πράξουν το ίδιο.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα επικοινωνήσει με τις συντεχνίες από Δευτέρα για να ξεκινήσει ο διάλογος.

Πάντως, η άρνηση της ΠΑΣΥΔΥ να αποδεχθεί νέα μέτρα συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου θεωρείται δεδομένη, η δε πρόταση για πάγωμα μισθών αποτελεί casus belli και δεν πρόκειται να συναινέσουν.

Με δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο ΓΓ της οργάνωσης Γλαύκος Χατζηπέτρου είπε ότι η λύση στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης δεν είναι η μείωση των μισθών των υπαλλήλων και κάλεσε την κυβέρνηση να πατάξει τη φοροδιαφυγή, πράγμα που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα λύσει το πρόβλημα της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή οι καθηγητές απειλούν με άμεση και δυναμική αντίδραση, σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για πάγωμα των μισθών, ή απόφαση που θα πλήττει δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Υπέρ της λήψης πρόσθετων μέτρων για την οικονομία, τάσσονται τα κόμματα, τα οποία φαίνεται να συμφωνούν με την πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου. Εκπρόσωποι των κομμάτων με δηλώσεις επεσήμαναν ότι επείγει η λήψη αποφάσεων και προειδοποίησαν ότι περαιτέρω καθυστέρηση θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε