Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Στο δρόμο της ύφεσης και η Ισπανία με τις πωλήσεις να κάνουν βουτιά

Στο δρόμο της ύφεσης και η Ισπανία με τις πωλήσεις να κάνουν βουτιά

 Οι λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία μειώθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 11% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο για την πορεία των δημόσιων οικονομικών, τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) αναμένεται να επιβεβαιώσουν ότι η ισπανική οικονομία και το προφίλ του χρέους της επιδεινώνονται, εν μέσω της σκληρότερης λιτότητας στη δημοκρατική ιστορία της χώρας.

Η Τράπεζα της Ισπανίας εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε στο τρίτο τρίμηνο του 2012, για πέμπτη συνεχόμενη φορά.

Τα στατιστικά στοιχεία της ισπανικής οικονομίας αναμένεται ότι θα εξετασθούν προσεκτικά από τους επενδυτές, μετά την ανακοίνωση την περασμένη Παρασκευή ότι η ανεργία στη χώρα έφθασε σε επίπεδο – ρεκόρ στο τρίτο τρίμηνο του έτους, με έναν στους τέσσερις Ισπανούς να είναι άνεργος.

Η επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης της Ισπανίας θα αντικρούσει την πρόβλεψη της κυβέρνησης της χώρας για επιβράδυνση της ύφεσης, ενισχύοντας την πίεση σε αυτή να ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να έχει αυξηθεί τον Οκτώβριο στο 3,6% σε ετήσια βάση, καθώς αυξήθηκαν οι συντελεστές του ΦΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg μεταξύ 10 οικονομολόγων. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 0,4% στο τρίτο τρίμηνο (σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο), σύμφωνα με εκτιμήσεις 10 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.

Τα στοιχεία για το έλλειμμα του προϋπολογισμού (της κεντρικής κυβέρνησης) για τον Σεπτέμβριο θα δείξουν αν αυτό έχει αυξηθεί πέρα από τα 50 δισ. ευρώ ή 4,77% από την αρχή του έτους.

Το έλλειμμα αυτό είναι ήδη μεγαλύτερο από το στόχο που είχε τεθεί για όλο το 2012.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε