Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Στο φως μυστικό εβδομαδιαίο κονδύλι 20 δις ευρώ

Σημερινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung αποκαλύπτει πως η ΕΚΤ έχει θεσπίσει μυστικό πλαφόν για την εβδομαδιαία επαναγορά ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης που έχει ορισθεί στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κάθε δεύτερη εβδομάδα, το συμβούλιο της ΕΚΤ ορίζει ένα ανώτατο ποσόν για την επαναγορά στη δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται ανώνυμες πηγές, και μάλιστα η πρακτική αυτή ακολουθείται από τον Μάιο του 2010.

Μετά τα ελληνικά, τα πορτογαλικά και τα ιρλανδικά ομόλογα, η ΕΚΤ αγοράζει από τον Αύγουστο τίτλους του ιταλικού και του ισπανικού χρέους. Στις αρχές του Αυγούστου αποδέσμευσε 22 δισεκατομμύρια ευρώ σε μία εβδομάδα για τον λόγο αυτόν.

Αυτή τη στιγμή, η επαναγορά κυμαίνεται στα 4 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ εβδομαδιαίως, αλλά όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι και ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ενισχύσει τη συμβολή της για να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας για την Ιταλία.

Όμως ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν δήλωσε σήμερα ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να υπερβεί την αποστολή της για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.
“Μία σαφής δέσμευση για την τήρηση της αποστολής μας είναι απαραίτητο στοιχείο για ένα ευοίωνο μέλλον του ευρώ”, τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε οικονομική διάσκεψη στην Φρανκφούρτη.

Ακόμα και ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, είχε επίσης υπερασπισθεί την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και την κύρια αποστολή της, που είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι “διακυβεύεται η αξιοπιστία” του θεσμού.

Διαβάστε επίσης : Σε μία κλωστή κρίνεται η ευρωζώνη – Ανεξέλεγκτα τα spreads

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε