Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Στο κόκκινο 480.000 δάνεια! Στενάζουν τα νοικοκυριά

– 40.000 νοικοκυριά δεν πληρώνουν πλέον τις δόσεις τους
– 14,5% δεν πληρώνει τις πιστωτικές του κάρτες

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζουν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ για την αδυναμία νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Τα νοικοκυριά που καθυστερούν από έναν έως και τρεις μήνες να πληρώσουν τη δόση τους στην τράπεζα εκτιμώνται σήμερα σε περίπου 480.000, ενώ επιπλέον 40.000 νοικοκυριά έχουν σταματήσει οριστικά να εξυπηρετούν τις οφειλές τους.

Εκρηκτική είναι η κατάσταση σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Το 14,5% των συνολικών δανείων αυτής της κατηγορίας δεν εξυπηρετείται κανονικά, το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Στα στεγαστικά το ποσοστό δανείων στο κόκκινο αγγίζει το 8% του συνόλου και στα επιχειρηματικά δάνεια, που είναι και ο μεγάλος προσεχής φόβος των τραπεζιτών, 7 στα 100 δεν εξυπηρετούνται κανονικά.

Τα ποσοστά αυτά σημαίνουν πως ήδη από το τέλος Μαρτίου βρίσκονται στο κόκκινο δάνεια 6,5 δισ. ευρώ σε σύνολο 81,1 δισ. ευρώ στα στεγαστικά, 5 δισ. ευρώ σε σύνολο 35,4 δισ. ευρώ στα καταναλωτικά και 7,8 δισ. ευρώ σε σύνολο 111,7 δισ. ευρώ στα επιχειρηματικά. Εκτιμάται πως σήμερα η εικόνα έχει επιδεινωθεί σημαντικά και τα δάνεια στο κόκκινο δεν αποκλείεται να αγγίζουν τα 23 δισ. ευρώ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία.

Τραπεζίτες φοβούνται έκρηξη των επιχειρηματικών δανείων από το φθινόπωρο.
Το σενάριο αυτό, που συγκλίνει με τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου για 60.000 λουκέτα στο σύνολο του έτους16.000 έως σήμερα-, αποτελεί εφιάλτη για τις τράπεζες οι οποίες υφίστανται σημαντικές πιέσεις στο μέτωπο της καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης, παρά τα προγράμματα αναδιάρθρωσης με αύξηση δόσεων και μείωση της μηνιαίας δαπάνης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε