Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Στο κόκκινο όλες οι αγορές – 200 μονάδες κάτω με το άνοιγμα ο Dow Jones! Νέα βουτιά του ευρώ!

Στο κόκκινο όλες οι αγορές – 200 μονάδες κάτω με το άνοιγμα ο Dow Jones! Νέα βουτιά του ευρώ!

Με νέο χαμηλό έτους και πιέσεις σε όλο το ταμπλό ξεκίνησε η εβδομάδα στο ΧΑ, που έκλεισε με πτώση. Κοντά στο 1,22 το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Το κύμα πωλήσεων σε όλες τις κεφαλαιαγορές του κόσμου ήταν αδύνατο να μην επηρεάσει και το ελληνικό χρηματιστήριο που έτσι και αλλιώς προσαρμόζει άμεσα την τιμολόγησή του στα αρνητικά γεγονότα. Ο Γενικός Δείκτης έγραψε νέο χαμηλό έτους στις 1.539,9 μονάδες μονάδες με απώλειες 3,46% αφού οι πιέσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες στις τράπεζες αλλά και το υπόλοιπο ταμπλό δεν… υστέρησε. 

Από νωρίς το πρωί, το κλίμα ήταν αρνητικό για τους μετοχικούς τίτλους σε Ασία και Ευρώπη αφού οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας και η χρεωκοπία ισπανικής τράπεζας πυροδότησαν ρευστοποιήσεις που στη διάρκεια της ημέρας εντάθηκαν. Επίσης, η συννενώση 5 αποταμιευτικών τραπεζών στην Ισπανία εκλήφθηκε από την αγορά ως έμπρακτη απόδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ισπανική οικονομία, ασχέτως αν αυτή η πρωτοβουλία μακροπρόθεσμα αποδειχθεί ευεργετική για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 

Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε κατά 4,47% στα 10,04 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πέρσυ το χαμηλό της μετοχής σε κλείσιμο ήταν 8,27 ευρώ. Η Alpha έχασε 2,32%, η Eurobank 4,02% και η Πειραιώς 5,09%. Μεγάλες απώλειες 7,48% για τα ΕΛΠΕ και 7,57% για τον Τιτάνα με υψηλό τζίρο, γεγονός που οι αναλυτές αποδίδουν στην έξοδο των μετοχών από το δείκτη MSCI. Η ΔΕΗ έκλεισε με απώλειες 3,28%, ο ΟΠΑΠ με 2,77% και ο ΟΤΕ με 1,53%. Κατάφερε και έμεινε αμετάβλητη η μετοχή της 3Ε, η μετοχή της Ελγέκα ήταν για μια ακόμη συνεδρίαση στο limit up, ενώ ενδιαφέρον προκάλεσε και η αφύπνιση της μετοχής του ΔΟΛ με κέρδη σχεδόν 18%. 

Μόνο 24 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 145 που υποχώρησαν, ενώ 138 τίτλοι παρέμειναν αμετάβλητοι. Στα 115 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών με μόλις 1,77 εκατ. ευρώ προσυμφωνημένες συναλλαγές. Αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα τριμήνου η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου και η Eurobank.

Ο πολεμικός συναγερμός μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας και οι συννενώσεις 5 αποταμιευτικών τραπεζών στην Ισπανία, που μαρτυρούν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, έχουν οδηγήσει από το πρωί τα ασιατικά αλλά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστηρια σε απώλειες άνω του 3%. 

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τράπεζες, με τον δείκτη STOXX Europe 600 Banking Index να καταγράφει απώλειες 3%. Πτώση από 1,4% έως 4,7% σημειώνουν οι μετοχές των Barclays HSBC και UniCredit.

Ανά την Ευρώπη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 2,85%, ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη κατά 2,84% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 3,76%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Ξανά κάτω από το 1,23 το ευρω

Υποβάθμισε 7 τράπεζες η JP Morgan

Αυστηρές συστάσεις μετά την πτώχευση ισπανικής τράπεζας

Σε πολεμικό συναγερμό η Κορέα – Καταποντίστηκαν οι ασιατικές αγορές

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε