Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας η οικοδομική δραστηριότητα

Στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας η οικοδομική δραστηριότητα

Η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε τον Αύγουστο μείωση κατά 32,24% έναντι του περυσινού αντίστοιχου μήνα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας δείχνει πλέον να παγιώνεται, καθώς ο Αύγουστος ήταν ο τρίτος στη σειρά μήνας κατά τον οποίο τα στοιχεία έδειξαν μείωση σε σχέση με τους αντίστοιχους περυσινούς, οι οποίοι είχαν εμφανίσει μείωση και έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2008.

Η μείωση των εσόδων από μελέτες και επιβλέψεις κατά τον Ιούνιο ήταν 12,19% και τον Ιούλιο κατά 14,01%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η μείωση, από άποψη αριθμού συναλλαγών ήταν ακόμη μεγαλύτερη (ξεπέρασε το 40%), γεγονός που αντικατοπτρίζει κατά εμφανή τρόπο την καταστροφική πορεία που έχει πάρει ο κλάδος.

“Πρόκειται για μια τραγική πορεία στην οποία οδηγούν τα κυβερνητικά μέτρα – με ή χωρίς υπαγόρευση από την τρόϊκα και το μνημόνιο – στον τομέα της φορολογίας, της ρευστότητας της οικονομίας, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και ταυτόχρονα στην απουσία μιας συνολικής, συνεκτικής και αναπτυξιακής στρατηγικής στον τομέα της χωροταξίας, πολεοδομίας, των υποδομών και της οικοδομής” δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος.

Η εξαιρετικά δυσμενής εικόνα που εμφανίζουν τα στοιχεία του ΤΕΕ, καθίσταται ακόμη δυσμενέστερη αν ληφθεί υπόψη ότι τόσο στον αριθμό των συναλλαγών, όσο και τα έσοδα από μελέτες και επιβλέψεις, συμπεριλαμβάνονται και αυτά που αφορούν τις δηλώσεις για τους ημιϋπαίθριους και άλλους προς τακτοποίηση χώρους των υφιστάμενων οικοδομών.

Κατά τα στοιχεία του ΤΕΕ ως τις 31 Αυγούστου, οι δηλώσεις που εμφανίζονται να έχουν γίνει σε όλη τη χώρα (και φυσικά έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες από την πλευρά των μηχανικών) είναι κάτι λιγότερες από 60.000, γεγονός που υποδηλώνει την απροθυμία των πολιτών να συμπράξουν στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση και τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, και ο τεχνικός κόσμος και η κτηματαγορά, έχουν κρίνει ως επιλεκτικά προωθούμενα, αποσπασματικά, αναποτελεσματικά και μη ενταγμένα σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δικαίου.

Με δεδομένο ότι πέρασαν οι πέντε από τους εννιά μήνες, κατά τους οποίους οι πολίτες θα πρέπει να καταθέσουν τις δηλώσεις για τακτοποίηση των ημιϋπαίθριων και άλλων παρεκκλίσεων στις υφιστάμενες οικοδομές, καθίσταται φανερό ότι ο στόχος της κυβέρνησης για έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, εμφανίζεται ήδη ανέφικτος.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε