Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Στον Εισαγγελέα τέσσερις θυγατρικές του ΕΟΜΜΕΧ για κατάχρηση κοινοτικών κονδυλίων

Στον Εισαγγελέα τέσσερις θυγατρικές του ΕΟΜΜΕΧ για κατάχρηση κοινοτικών κονδυλίων

Το πόρισμα που ήδη έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα για διερεύνηση ποινικών ευθυνών αποκαλύπτει ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες κάλυπταν λειτουργικά τους έξοδα με λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης διενήργησε ελέγχους για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Αργυροχρυσοχοΐας ΑΕ, του Κέντρου Ελληνικής Γούνας Α.Ε., του ΕΛΚΕΔΕ – Κέντρου τεχνολογίας και Σχεδιασμού ΑΕ και του Ελληνικού Κέντρου Αργυλομάζης (θυγατρικές της ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε.).

Προέκυψε ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες αν και είχαν ως σκοπό τους την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου τον οποίο αντιπροσωπεύουν, ωστόσο κάλυπταν μέσω της κοινοτικής χρηματοδότησης – στη διάρκεια υλοποίησης των έργων EUREKA – το σύνολο σχεδόν (85% -95%) των λειτουργικών τους δαπανών ”ακόμα κι όταν αυτές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Χρηματοδότησης του ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε. (π.χ. ομαδική ιδιωτική ασφάλιση εργαζομένων, ΕΤΑΚ), δεν μπορούσαν να συνδεθούν με το αντικείμενο των συγκεκριμένων προγραμμάτων EUREKA”.

Το πόρισμα έχει διαβιβαστεί και στο υπουργείο και αναζητούνται ενδεχόμενες πειθαρχικές ευθύνες από αυτή τη δραστηριότητα και όπως σημειώνεται στα συμπεράσματα της έρευνας ”κατά την τελευταία δεκαετία, η δραστηριότητα των εταιρειών ΕΛΚΑ, ΕΛΚΕΑ, ΕΛΚΕΔΕ, ΚΕΓ περιορίστηκε κατά κανόνα στη διαχείριση και υλοποίηση προγραμμάτων EUREKA και ειδικότερα της κατηγορίας individual projects, τα οποία χρηματοδοτούνται αμιγώς από εθνικούς πόρους σε αντίθεση με τα όσα δήλωναν μέχρι πρόσφατα οι εκπρόσωποι των εταιριών.

Σύμφωνα με τον κανονισμό των προγραμμάτων, στα προγράμματα αυτά συμμετέχουν φορείς από τουλάχιστον δύο χώρες με αντικείμενο τη δημιουργία προϊόντων ή διαδικασιών ή υπηρεσιών που συντελούν στην ανάπτυξη του κάθε επιμέρους κλάδου και κάθε χώρα καλύπτει το αντίστοιχο κόστος.

Από έλεγχο που διενεργήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας προέκυψε ότι οι τέσσερις εταιρίες χρησιμοποίησαν την ετικέτα EUREKA ακόμα και για την υλοποίηση έργων που δεν εντάχθηκαν ποτέ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και χρησιμοποίησαν ψευδώς την ετικέτα αυτή, ως ουσιαστικό και νομιμοποιητικό υπόβαθρο για τη χρηματοδότηση των έργων αυτών από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.)”.

Από το πόρισμα προκύπτει ότι οι εταιρίες χρηματοδοτήθηκαν με το ποσό των 8.437.437 ευρώ για 17 έργα συνολικού προϋπολογισμού 17.010.629 ευρώ, τα οποία δεν εγκρίθηκαν ποτέ ως EUREKA, καθώς επίσης για κάποια από τα υλοποιούμενα έργα συνέχισαν να χρηματοδοτούνται ακόμη και μετά την καταχώρησή τους ως ολοκληρωμένα από το γραφείο ΕUREKA.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε