Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Σχέδιο 4 σημείων για την Ευρώπη – «Αφήστε τη λιτότητα και δείξτε πολιτικό θάρρος»»

Σχέδιο 4 σημείων για την Ευρώπη – «Αφήστε τη λιτότητα και δείξτε πολιτικό θάρρος»»

Δημοσιονομικό κανόνα που να “αναπνέει” προτείνει μεταξύ άλλων το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας Κιέλου. Θεωρεί ότι τα πακέτα λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε φαύλο κύκλο.

Το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου υποστηρίζει ότι η μέχρι τώρα ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης τους ευρώ δεν μπορεί να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του ευρώ. Επίσης, εκτός κάθε συζήτησης θεωρεί τις προτάσεις για ευρωομόλογο ή για οποιαδήποτε άλλη λύση που θα προκαλούσε πληθωρισμό. Προτείνει λοιπόν ένα σχέδιο από 4 σημεία.

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα δημοσιονομικό κανόνα που να «αναπνέει», υποστηρίζει. Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του πακέτου λιτότητας είναι ότι επιβάλλει σε υπερχρεωμένες χώρες την εφαρμογή ενός σκληρού προγράμματος περικοπών, που κάνει ακόμη πιο έντονη την κρίση και οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο από το στόχο τους.

Η οικονομική ύφεση που ήδη υπάρχει λόγω της κρίσης γίνεται μεγαλύτερη κι αυτό οδηγεί σε μείωση των φορολογικών εσόδων. Το δημόσιο χρέος διογκώνεται, κι αυτό οδηγεί σε νέες περικοπές οι οποίες οξύνουν και πάλι την οικονομική κρίση. Ένας δημοσιονομικός κανόνας που να «αναπνέει» θα επέτρεπε σε κάθε χώρα της Ευρώπης να θεσπίσει συνταγματικά ένα δημοσιονομικό κανόνα με μακροπρόθεσμο στόχο ένα ποσοστό χρέους μέχρι 60% του ΑΕΠ, να προσδιορίζει το χρόνο επίτευξης αυτού του στόχου και να διασφαλίζει ότι σε περιόδους ύφεσης θα ακολουθείται χαλαρή δημοσιονομική πολιτική σε αντίθεση σε περιόδους ανάπτυξης.

Ένα δεύτερο σημείο του σχεδίου αφορά στις προϋποθέσεις χρεοκοπίας στις χώρες της Ε.Ε. Η ΕΚΤ θα πρέπει να θεσπίσει διαφανή, εφαρμόσιμα και σαφή κριτήρια ώστε σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας χώρας να γίνεται με απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο. Σε αυτό το διάστημα βέβαια η χρεοκοπημένη χώρα δεν θα πρέπει να παίρνει χρήματα από την ΕΚΤ. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης, αφού και οι άλλες χρεοκοπημένες χώρες θα εφάρμοζαν τα ίδια κριτήρια.

Το Ινστιτούτο προτείνει επίσης αυτό που θέλουν να εξασφαλίσουν και οι χώρες της Ευρωζώνης, όπως διατυπώθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για την ανάπτυξη, δηλαδή την χρήση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. για τη στήριξη συγκεκριμένων επενδυτικών έργων σε χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα. Με τον τρόπο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύοντας την ανάπτυξη θα έκανε πιο ανταγωνιστικές αυτές τις χώρες.

Τέλος θα πρέπει να διασφαλιστεί η «μακροβιότητα» μεγάλων χρηματοπιστωτικών θεσμών που σε περίπτωση ενδεχόμενης χρεοκοπία, θα μπορούσαν να συμπαρασύρουν κι ολόκληρη τη χώρα σε χρεοκοπία. Οι συντάκτες θωρούν ότι αυτό το σχέδιο διαθέτει λύσεις για μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης και θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην ευρωζώνη. Για την εφαρμογή του χρειάζεται «μια μικρή δόση πολιτικής βούλησης αλλά κυρίως το θάρρος να βγουν από τα παραδοσιακά μοντέλα σκέψης», όπως γράφουν χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως η δραχμή θα διαμελίσει την ευρωζώνη

Bloomberg: Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα γονάτιζε μέχρι και την Κίνα!

 

Το ενδεχόμενο της δραχμής τρομοκρατεί όλο τον πλανήτη

Πως η δραχμή θα διαμελίσει την ευρωζώνη

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε