Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Σχέδιο διάσωσης αλα… Ελλάδα για την Ιρλανδία – Πακέτο 100 δισ. ευρώ

Όπως δημοσιεύει η Wall Street Journal, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν θέσει το πλαίσιο, για ένα σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και τα 100 δισ. ευρώ,

ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας ενώ η πίεση προς την Ιρλανδία να ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εντείνεται.
Ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Jyrki Katainen, δήλωσε, από τις Βρυξέλλες, ότι είναι δύσκολο να πιστέψει πως η Ιρλανδία δεν θα χρειαστεί βοήθεια για να αντιμετωπίσει τα δημόσια οικονομικά της, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones.
“Προσωπικά, είναι δύσκολο να πιστέψω ότι η Ιρλανδία δεν θα χρειαστεί εξωτερική οικονομική βοήθεια”, είπε ο κ. Katainen.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, αρκετές χώρες πιέζουν την Ιρλανδία να δεχθεί την ένταξη της στο χρηματοδοτικό μηχανισμό.

Αύριο στο Δουβλίνο ΕΕ και ΔΝΤ

Μια αποστολή εμπειρογνωμόνων της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα φτάσει αύριο Πέμπτη στο Δουβλίνο στο πλαίσιο των συνομιλιών για ένα ενδεχόμενο σχέδιο στήριξης του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα, ανακοίνωσε σήμερα ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν.

Η αποστολή αυτή, η οποία θα περιλαμβάνει εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, θα αναλάβει “να εξετάσει τα δομικά προβλήματα των ιρλανδικών τραπεζών υπό το φως των πρόσφατων πιέσεων στις αγορές και να εκτιμήσει τι πρέπει να γίνει επειδή τα τραπεζικά θέματα είναι δύσκολα και τεχνικά”, εξήγησε ο υπουργός στο δημόσιο ραδιοσταθμό RTE.

“Οι συζητήσεις θα αρχίσουν την Πέμπτη”, πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως δεν έχει οριστεί καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωσή τους, όμως έχουν “επείγοντα” χαρακτήρα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ δήλωσαν έτοιμοι να σπεύσουν προς βοήθεια, αν είναι απαραίτητο, του ιρλανδικού τραπεζικού τομέα, καθώς η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης απειλείται και πάλι από τις αναταράξεις στις αγορές.

Η Βρετανία δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει

Η Βρετανία “είναι έτοιμη” να συμμετάσχει σε πρόγραμμα στήριξης της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τον τραπεζικό τομέα της Ιρλανδίας, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν.

Η συμμετοχή της Βρετανίας βρίσκεται υπό συζήτησιν, δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.

“Θα πράξουμε ό,τι είναι προς το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας. Η Ιρλανδία είναι ο πιο κοντινός μας γείτονας. Και είναι προς το εθνικό βρετανικό συμφέρον να επιτύχει η ιρλανδική οικονομία και να έχουμε ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα. Κατά συνέπεια, η Βρετανία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ιρλανδία” σε περίπτωση που το έχει ανάγκη, δήλωσε ο Τζορτζ Οσμπορν.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν χθες την ετοιμότητά τους να υποστηρίξουν , εάν παραστεί ανάγκη, τον τραπεζικό τομέα της Ιρλανδίας μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να υπερασπισθούν την σταθερότητα της νομισματικής ένωσης, η οποία εκ νέου απειλείται από την αναταραχή στις αγορές, έξι μήνες μετά την κρίση της Ελλάδας.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην ιρλανδική κυβέρνηση, την ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να ενταθούν τις προσεχείς ημέρες για τη διαμόρφωση προγράμματος οικονομικής στήριξης του τραπεζικού τομέα της Ιρλανδίας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση θα αποφασίσει τις προσεχείς ημέρες εάν θα ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια για την στήριξη των ιρλανδικών τραπεζών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε