weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Συμφωνία για ευρωδάνειο 150 δις στο ΔΝΤ και όχι για 200!

Συμφωνία για ευρωδάνειο 150 δις στο ΔΝΤ και όχι για 200!

Η Ευρώπη τρέχει αλλά είναι συνεχώς στο ίδιο σημείο. Παρά τις όποιες κινήσεις, συσκέψεις αλλά και αποφάσεις λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΕΕ η κατάσταση είναι ακόμα θολή και οι κυβερνήσεις για ακόμα μια φορά φάινεται να τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις.

Και τώρα με απλά λόγια προσπαθούν να συγκεντρώσουν κεφάλαιο ύψους 200 δις, να το δανείσουν στο ΔΝΤ για να το επιστρέψει με την σειρά του με την ορφή βοήθειας σε όποιες χώρες έχουν ανάγκη. Όμως κανείς δεν είναι διατεθειμένος να βάλει το χέρι εύκολα στην τσέπη.

Την αντίθεσή της στην ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ, με κεφάλαια περίπου 200 δισ. ευρώ μέσω διμερών δανείων από τις χώρες της ΕΕ, επανέλαβε η Βρετανία στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των «27», ζητώντας το θέμα να εξεταστεί στο πλαίσιο της G20. Επί τάπητος τέθηκε και η εξειδίκευση και η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, ιδιαίτερα για την οριστικοποίηση της νέας συνθήκης για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM).

Όπως ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κες ντε Γιάχερ, η Βρετανία αρνήθηκε να δεσμευτεί για ενίσχυση στο ΔΝΤ.

Το Λονδίνο αντέτεινε πως επιθυμεί να συζητήσει το ζήτημα «στο πλαίσιο της G20».
 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, οι Βρετανοί εμφανίζονται να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Μετά μάλιστα την πρόσφατη «κόντρα» του Ντέιβιντ Κάμερον με τους «εταίρους», οι Βρετανοί φαίνεται να έχουν επεξεργαστεί σχέδια επαναπατρισμού των Βρετανών ομογενών από χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, σε περίπτωση που η κρίση προκαλέσει κατάρρευση των τραπεζών. Οι βρετανικές αρχές, συνεχίζει το δημοσίευμα, ετοιμάζουν μέτρα για να βοηθήσουν την αποχώρηση δεκάδων χιλιάδων ομογενών που ζουν στις χώρες αυτές, σε περίπτωση που δεν θα έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς! Λέγεται ότι έχουν ναυλώσει ακόμα και αεροπλάνα!

Στην τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκε  και το ύψος των διμερών δανείων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς και η μέθοδος με την οποία θα γίνονται οι ψηφοφορίες στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου:

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η προώθηση της εξειδίκευσης και εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης/9ης Δεκεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα:
 
1. Συζητήθηκε το ζήτημα των διμερών δανείων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το ΔΝΤ, ώστε να αυξηθούν κατά 200 δισ. ευρώ τα συνολικά κεφάλαια που διατίθενται για την ανάσχεση της χρηματοοικονομικής κρίσης. Διευκρινίζεται ότι στους δανειστές του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνονται τα κράτη-μέλη που είναι εντεταγμένα σε προγράμματα στήριξης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).
2. Συζητήθηκε, επίσης, το ζήτημα της οριστικοποίησης της νέας συνθήκης για το ESM, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 8ης/9ης Δεκεμβρίου, της υπογραφής του τελικού κειμένου, της κύρωσης και θέσης σε ισχύ της συνθήκης αυτής κατά τις συνταγματικές διαδικασίες των κρατών-μελών και της σχέσης της νέας συνθήκης για το ESM με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.
 

Από την ανακοίνωση φαίνεται ότι ακόμη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο.

Τα όσα αποφασίστηκαν στην σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου δεν φαίνεται να παίζουν και μεγάλο ρόλο για κάποιους.

Σύμφωνα με το DJ Newswires, αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε πως οι κυβερνήσεις των 17 χωρών της ευρωζώνης ίσως δεσμευτούν για τη χορήγηση των διμερών δανείων με το ΔΝΤ, χωρίς την άμεση στήριξη της Βρετανίας.

Εδειξε μάλιστα να ξέρει ότι η Βρετανία εμφανίζεται ακόμη απρόθυμη να καταβάλλει το ποσοστό συμμετοχής της, που ανέρχεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ.

Αυτά έλεγε ο DJ NEWSWIRES νωρίς το πρωί. Λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ όπου και ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη μετέδωσε ότι οι ευρωπαίοι συμφώνησαν να δώσουν 150 δισ. ευρω δάνειο στο ΔΝΤ και όχι 200 δισ όπως είχε αρχικά ακουστεί.

Σημασία έχει πως από τα χρήματα που αναζητεί το ΔΝΤ μόνο η Δανία έχει δεσμευθεί επισήμως για ποσό μέχρι 5,5 δισ. ευρώ. Η Σουηδία θα συνεισφέρει επίσης με την Πολωνία, αλλά η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη και για τα άλλα κράτη, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.

Ακόμη και η Γερμανία, η οποία αναμένεται να συνεισφέρει με 45 δισ. ευρώ, δεν αισθάνεται και πολύ άνετα με αυτό.

ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΑΝΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΩΝΙΑ

Εκείνο όμως το οποίο πονάει αλλά και δημιουργεί αγωνία στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι ποιό θα είναι το επόμενο βήμα των οίκων αξιολόγησης.

Ζητούν συνεχώς την άμεση λήψη δραστικών αποφάσεων που θα αποτελούν συνολική απάντηση στην κρίση δημόσιου χρέους.

Μόλις την Παρασκευή η Fitch υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική της Γαλλίας, ενώ απείλησε με υποβαθμίσεις, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, την Ισπανία, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ιρλανδία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ανέφικτη» από τεχνικής και πολιτικής άποψης την εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας των ευρωπαϊκών κρατών.

Από την πλευρά του ο οίκος Moody’s υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες, στο «Αα3» το Βέλγιο, το χρέος του οποίου εξακολουθεί να θεωρείται οριακά ως καλής ποιότητας.

Ντράγκι: δεν θα περάσουν καλά οι χώρες που θα μείνουν στο ευρώ

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μίλησε ανοιχτά, στην πρώτη του συνέντευξη στους Financial Times και όσα είπε δείχνουν ότι μπορεί και να οδηγούμαστε σε οικονομικό ξεκαθάρισμα στη νομισματική ένωση.
Ο κ.Ντράγκι, για πρώτη φορά τόλμησε να μιλήσει για ένα θέμα ταμπού για την ΕΚΤ, για την πιθανότητα διάσπασης της ευρωζώνης.
Το θέμα αυτό ο προκάτοχός του Ζαν Κλώντ Τρισέ το απέφευγε όπως ο διάολος το λιβάνι και όταν τον ρωτούσαν έλεγε ότι δεν θέλει να μιλάει για κάτι τόσο παράλογο.
Όπως είπε, οι χώρες που θα βγουν εκτός ευρωζώνης και θα υποστούν υποτίμηση των εθνικών τους νομισμάτων θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πληθωρισμό ενώ παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, «όμως θα βρίσκονται σε πιο αδύναμη θέση».

Η κατάσταση όμως, θα είναι δύσκολη και για όσους παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ, είπε ο κ. Ντράγκι. Μάλιστα έδειξε να σηκώνει τα χέρια ψηλά λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα καταλήξει αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ντράγκι: Προαναγγέλει έξοδο χώρας από το ευρώ ο επικεφαλής της ΕΚΤ;

Γερμανοί: το Μάρτιο οι νέοι κανόνες στην Ε.Ε

Στρος Καν: Δεν εφαρμόστηκε σωστά η στρατηγική μου για την Ελλάδα

Ενότητες
#TAGS MM