Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

“Συμφωνία για κούρεμα κατά 50% αλλιώς χρεοκοπία” – Βενιζέλος: Πάμε για την 21η Ιουλίου plus

– Συνεδριάζει από το πρωί το Ecofin όπου προσερχόμενοι οι υπουργοί επιβεβαίωναν τις διαπραγματεύσεις για κούρεμα
 – Πήραμε την έκτη δόση που θα εκταμιευθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου
– Ανοίγει ο δρόμος για το δεύτερο δάνειο που θα κοστίσει πολύ ακριβά στους Έλληνες
– To Newsit θα σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από την κρίσιμη Σύνοδο

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν να ζητήσουν από τις πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας να δεχθούν απώλειες πολύ “βαρύτερες” εκείνων που προβλέπονταν, (βάσει της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου), ανακοίνωσε σήμερα ο Ζαν Κλόντ Γιούνγκερ. “Συμφωνήσαμε χθες (Παρασκευή) να πούμε ότι οφείλουμε να έχουμε μια σημαντική αύξηση της συνεισφοράς των τραπεζών” στη διάσωση της Ελλάδας, με τη μορφή της απομείωσης των πιστώσεών τους, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωζώνης απευθυνόμενος προς εκπροσώπους του Τύπου.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο η συμφωνία ήταν στο να ζητήσουν από τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες που αντέχουν, να υποστούν απώλεια της τάξης «τουλάχιστον 50%» του χρέους, διαφορετικά η χώρα απειλείται με χρεοκοπία, δήλωσε διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

O υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εισερχόμενος σήμερα στο κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου συνεδριάζει το Eco/Fin, εξέφρασε προς τους εκπροσώπους του Τύπου την ικανοποίησή του για τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει την 6η δόση των δανείων προς την Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ζητούμενο πλέον είναι η εφαρμογή μιας βελτιωμένης εκδοχής των αποφάσεων που έλαβε η ΕΕ στις 21 Ιουλίου.

Αυτή η τελευταία φράση του κ. Βενιζέλου για βελτιωμένη εκδοχή είναι και αυτή που επιβεβαιώνει πως οι διαπραγματεύσεις για ένα μεγαλύτερο κούρεμα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Δείτε τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών



Ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ κατά τη διάρκεια της άφιξής τους στη συνεδρίαση του Eco/Fin στις Βρυξέλλες αναφερόμενοι στις πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία περί συζητήσεων για μείωση της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά 50% και άνω, επιβεβαίωσαν ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους, αποφεύγοντας ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά σε ποσοστά μείωσης.

To Eurogroup που συνεδρίασε χθες έλαβε υπόψη την ανάλυση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία αναφέρει ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί σε σχέση με όσα έδειξε η αξιολόγηση του Ιουνίου, που οδήγησε στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, δηλαδή σε κούρεμα 21%.

Τώρα χρειάζεται μεγαλύτερο κούρεμα για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αναφέρει η έκθεση σύμφωνα με το Bloomberg. Το κείμενο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Σύμφωνα ωστόσο με τις πηγές η τρόικα προτείνει κούρεμα 50% για να κατέβει το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020.

Σε αυτή τη βάση θα διεξάγονται στο εξής οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις 26 Οκτωβρίου. Παραμένει άγνωστο αν οι τράπεζες θα δεχτούν να υποβληθούν σε αυτές τις νέες μεγάλες απώλειες.

Οι πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας θα πρέπει να προετοιμαστούν για απώλειες πολύ μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, της τάξης τουλάχιστον του 50%, με στόχο να διασώσουν από την πτώχευση τη χώρα, η οποία εξασφάλισε χθες Παρασκευή τη δέσμευση για χορήγηση διεθνούς δανείου μετά την υιοθέτηση δρακόντειων μέτρων λιτότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής Les Echos η σχετική ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου που τρέχει το PSI δηλαδή την ανταλλαγή ομολόγων των ιδιωτών που συμμετέχουν στο δεύτερο δάνειο, θα γίνει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν το πράσινο φως για την έκτη δόση του δανείου (8 δισ. ευρώ) , η οποία θα εκταμιευθεί μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου, μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου των σκληρών θυσιών από τον ελληνικό λαό. Ζήτησαν όμως μεγαλύτερη προσπάθεια ειδικά στις μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι σήμερα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός για να συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής. Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Το βράδυ νέα συνάντηση αναμένεται να έχουν και η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί.

Διαβάστε επίσης:

Εγκρίθηκε η 6η δόση… αλλά με αιματηρές θυσίες των Ελλήνων – Μέχρι τις 15/11 τα λεφτά – Τώρα στο τραπέζι το “κούρεμα” έως και 50%

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε