Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Συμφωνία για να μπει η Ελλάδα 10 χρόνια “στο γύψο”

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Ο διάβολος μπορεί πολλές φορές να γίνει … σαρανταποδαρούσα. Οι λεπτομέρειες που θα κρίνουν το μέλλον όλων μας (εκεί κρύβεται ο διάβολος) εκτός του ότι είναι πολλές, δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως.

Από τις σταθερές που έχουμε ως τώρα όμως προκύπτουν κάποια βασικά σημεία, τα οποία δεν είναι και πολύ ευχάριστα.
Από τη συμφωνία προκύπτει ξεκάθαρα ότι η χώρα για τα επόμενα 10 χρόνια δεν θα δανείζεται από τις αγορές αλλά από τους εταίρους της στην Ένωση.
Ταυτόχρονα η τρόικα εγκαθίσταται μόνιμα εδώ και θα έχει όπως πολύ “σικ” λέγεται ενισχυμένη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τις υπηρεσίες του κράτους.
Όλα αυτά γιατί; Για να βγούμε από το τούνελ το 2020;
Όχι, λένε ξεκάθαρα. Η συμφωνία λέει πως τότε, 10 χρόνια μετά το χρέος του Έλληνα θα είναι στο 120% του ΑΕΠ της χώρας. Θα εξακολουθούμε δηλαδή να είμαστε υπερχρεωμένοι.
Θα είμαστε αναγκασμένοι να δανειζόμαστε.
Από το πρώτο Μνημόνιο, ως τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και από κει στο χθες από μέρα σε μέρα οι Ευρωπαίοι συμφωνούσαν ότι όποιο μέτρο και αν έπαιρναν αποτύγχανε και έτσι χρειαζόταν να πάρουν ένα ακόμη.
Τώρα είναι πεπεισμένοι ότι βρήκαν λύση για μια… δεκαετία;
Όχι, απαντούν (απ’ τα συμφραζόμενα) και οι ίδιοι. Εξακολουθούν να πειραματίζονται και για να είναι βέβαιοι ότι τα πειράματα θα διεξάγονται κανονικά στέλνουν μόνιμα εδώ τους τροϊκανούς.
Άλλη μια λεπτομέρεια είναι πως η συμφωνία προβλέπει εξάλειψη του ελλείμματος της χώρας και πρωτογενές πλεόνασμα το 2012.
Αρκεί να θυμηθούμε ότι το πότε θα έχει πλεόνασμα η Ελλάδα έχει μετατεθεί τουλάχιστον τρεις φορές μέχρι τώρα.
Το να υπάρξει πλεόνασμα όμως σημαίνει και νέο πακέτο μέτρων (άλλος ένας λόγος να είναι εδώ η τρόικα μόνιμα).
Παράλληλα όμως η Ελλάδα πρέπει να πληρώνει (όχι μόνο μέσω δανείων) τα χρέη της. Ήδη μια πρόγευση του πως ήρθε από το πρόγραμμα Ήλιος όπου θα … προπληρωθούμε 15 δισ. για να τα ρίξουμε στο χρέος.
200.000 στέμματα δημόσιας γης και 15 δισ. στο χρέος απευθείας, μάλλον δείχνουν και το δρόμο για τα υπόλοιπα ακίνητα και την περιουσίας (επιχειρήσεις κλπ) του Δημοσίου.
Με μέτρα (φόροι κλπ) και πώληση κρατικής περιουσίας αν όλα πάνε καλά η χώρα θα φτάσει σε μια δεκαετία …πίσω στο 2009!
Θα έχουν περάσει 12 χρόνια και ο Έλληνας θα χρωστάει περισσότερα απ’ όσα παράγει.
Αυτό θεωρούν όλοι από χθες επιτυχή συμφωνία;

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε