Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Συνεδρίαση από τα παλιά στο ΧΑ

ΦΩΤΟ  EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Εβδομαδιαία κέρδη 4,8% για το Γενικό Δείκτη.

Τέτοια συνεδρίαση το ΧΑ είχε πολύ καιρό να βιώσει. Αγορές σε όλες τις βαθμίδες κεφαλαιοποίησης, υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα και σε όγκο και σε αξία, αλλά το κυριότερο «ανεβασμένη» ψυχολογία.

Η οριστική αποφυγή χρεωκοπίας της χώρας βραχθυπρόθεσμα μετά τη συμφωνία για μηχανισμό υποστήριξης μελών του Eurogroup που αδυνατούν να βρουν δανεισμό αλλά κυρίως η απόφαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα και μετά το 2010 ως ενέχυρο για παροχή ρευστότητας έδωσε το σήμα για αγορές τραπεζικών τίτλων, τάση που γρήγορα μεταδόθηκε σχεδόν σε όλους τους κλάδους. 

Η αποκλιμάκωση των spreads στις 304 μονάδες βάσης και το δυνατό άνοιγμα στη Wall Street είχε ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 2.147,83 μονάδες με κέρδη 4,12% και αξία συναλλαγών στα 284,96 εκατ. ευρώ. Σε εβδομαδιαία βάση μετά από τρεις ανοδικές και μια πτωτική συνεδρίαση τα σωρρευτικά κέρδη του Γενικού Δείκτη διαμορφώθηκαν στο 4,8%. 

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 8,44% και ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 20 κατά 5,55%. Ενδεικτικά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 8,11% στα 16 ευρώ, της Alpha Bank κατά 9,65% στα 7,61 ευρώ, της Eurobank κατά 12,68% στα 7,20 ευρώ. Παραφωνία απο τους δεικτοβαρείς τίτλους ήταν η μετοχή της 3Ε που έκλεισε με απώλειες 2,76% στα 20,44 ευρώ.

Συνολικά 164 μετοχές έκλεισαν με κέρδη και μόνο 34 υποχώρησαν. 

Την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2009 από τις εισηγμένες επιχειρήσεις, αν και όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές τα στοιχεία αυτά δεν θα είναι σε θέση να διαμορφώσουν τάση για την αγορά, πλην μεμονωμένων περιπτώσεων. Οι επενδυτές πλέον θα κάνουν focus στις επιδόσεις της κυβέρνησης σχετικά με την απόδοση των σκληρών μέτρων για την έξοδο από τη δημοσιονομική κρίση. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε