Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Συνέχεια στο θρίλερ των μέτρων – Τη Δευτέρα ο πιο δύσκολος γύρος διαπραγματέυσεων – Τι ενστάσεις έχει η τρόικα

Συνέχεια στο θρίλερ των μέτρων – Τη Δευτέρα ο πιο δύσκολος γύρος διαπραγματέυσεων – Τι ενστάσεις έχει η τρόικα

– Με άγριες διαθέσεις επιστρέφουν οι τροικανοί
– Ζητούν απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων
– Δεν αποδέχονται τα μέτρα που δεν έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα
– Απορρίπτουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε Υγεία και Διοικητική Μεταρρύθμιση

Επέστρεψαν σήμερα στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις οι επικεφαλής της τρόικας καθώς αύριο Δευτέρα ξεκινάει ο τελικός γύρος διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για το νέο πακέτο μέτρων, ενώ αύριο κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Το πακέτο των μέτρων παραμένει ακόμη ανοιχτό και οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται σε θρίλερ με την τρόικα να εχει συνεχώς ενστάσεις και να μην αποδέχεται τα μέτρα που προτελινει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, αύριο το μεσημέρι η τρόικα θα συναντηθεί με τον Γ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών για τον πιο δύσκολο γύρο διαπραγματεύσεων.

Ποιες είναι οι ενστάσεις της τρόικας

Η τρόικα φαίνεται να θέτει ζήτημα για απολύσεις 15.000 υπαλλήλων από το δημόσιο σταδικά έως το 2015. Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική ”οι πληροφορίες θέλουν την τρόικα να ζητεί οριζόντιες απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων, πέραν των στόχων που έχουν τεθεί για το 2015. Ειδικότερα, η τρόικα φέρεται να θέτει θέμα απόλυσης 15 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, αριθμός ο οποίος διευκρινίζεται ότι δεν σχετίζεται με τις μέχρι τώρα απαιτήσεις της -των 150.000 έως το 2015-, αλλά αφορά επιπλέον υπαλλήλους, προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, «να υπάρξει μεγαλύτερη -από την αρχικά ζητηθείσα- μείωση του μισθολογικού κόστους».Το σχέδιο προβλέπει την έξοδο, σε 4 χρόνια και κατά προσέγγιση, αρχικά 1.000 υπαλλήλων στη συνέχεια 5.500, μετά 6.000 και στη συνέχεια 3.500″.

Επίσης ζητάει να καταργηθούν τα δώρα και στις συντάξεις του ΟΓΑ , ενώ φαίνεται να έχουν ενστάσεις και στον τομέα της Υγείας. Συγκεκριμένα, θεωρούν ότι ο στόχος για περικοπές 1,4 δισ. ευρώ στην υγεια δε θα επιτευχθεί και μάλιστα δεν αποκλείεται να ζητήσουν και νέα μέτρα. “Αγκάθια” φαίνεται να υπάρχουν και στον τομέα της Παιδείας αλλά και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Άμυνας.

Η έντονη δυσαρέσκεια της τρόικας έχει να κάνει και με το γεγον΄ςο ότι δεν έχουν προωθηθεί διαρθρωτικές αλλάγές όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Τέλος, “κλειδί” απότελεί η βιωσιμότητα του χρέους. Το ΔΝΤ θεωρεί πως το χρέος αν δεν γίνει κούρεμα δεν θα είναι βιώσιμο και μάλιστα απειλεί πως αν η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι δεδομένη τότε δε θα συμμετέχει στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας.

Δείτε το βίντεο

Επιμέλεια: Θυμουλέα Ιωάννα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τρόικα επιμένει σε ”τυφλές” απολύσεις” 15.000 δημοσίων υπαλλήλων

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε