Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Συνεχίζει η κυπριακή οικονομία να συρρικνώνεται

Συνεχίζει η κυπριακή οικονομία να συρρικνώνεται

Συρρίκνωση κατά 2,3% παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Κύπρου κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Στατιστική Υπηρεσία.

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,7%.

Πρόκειται για το τέταρτο συνεχές τρίμηνο που η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τη διεθνή οικονομική πρακτική, σημαίνει πως έχει μπει βαθειά σε ύφεση.

Ύστερα από θετική ανάπτυξη 1,5 %, σε ετήσια βάση, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011, η κυπριακή οικονομία άρχισε να παρουσιάζει αυξανόμενη συρρίκνωση, δηλαδή κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2011, 0,8% το τελευταίο τρίμηνο του έτους και 1,5% το πρώτο τρίμηνο φέτος, για να συνεχισθεί με 2,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Σε σταθερές τιμές (2005), το ΑΕΠ μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2012 στα 3,77 δισ. ευρώ, από 3,86 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.

Αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους παρουσίασε, κυρίως, ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας (κατασκευές, βιομηχανία, ηλεκτρισμός), όπως και οι τομείς του εμπορίου και των μεταφορών.

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασαν, κυρίως, οι τομείς του τουρισμού, των νομικών και λογιστικών δραστηριοτήτων και των τηλεπικοινωνιών.

Το πρώτο τρίμηνο του 2012, η κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 1,5%, το τέταρτο τρίμηνο του 2011 κατά 0,8% και το τρίτο τρίμηνο του 2011 κατά 0,3%.

Θετικό ρυθμό ανάπτυξης παρουσίασε για τελευταία φορά η οικονομία της χώρας το δεύτερο τρίμηνο του 2011, όταν αναπτύχθηκε κατά 1,5%, σε ετήσια βάση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε