Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία του ευρώ

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία του ευρώ

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,2614 δολάρια από το επίπεδο των 1,2501 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2611 δολάρια.

Η άνοδος του ευρώ οφείλεται κυρίως στις πιέσεις που δέχεται το δολάριο καθώς πληθαίνουν τα μηνύματα για tην έναρξη ενός νέου κύκλου ποσοτικής χαλάρωσης από την Fed. Η αγορά αναμένει σήμερα το βράδυ την τοποθέτηση επί του θέματος από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Ben Bernanke στην ετήσιο Σύνοδο του Jackson Hole. Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ατλάντα με χθεσινές του δηλώσεις επανέφερε το ζήτημα αναφέροντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δύσκολη απόφαση για το αν θα πρέπει να λάβει μέτρα τα οποία ενισχύσουν περαιτέρω την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Στο κλίμα αυτό που έχει δημιουργηθεί στην αμερικανική αγορά η εκτίναξη της ανεργίας στην Ευρωζώνη στο επίπεδο ρεκόρ του 11,3% τον Ιούλιο (παραμένοντας αμετάβλητη σε σύγκριση με τον Ιούνιο) δεν κατάφερε να επηρεάσει αρνητικά το ευρώ.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκan σήμερα τέσσερις συναλλαγές συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 23,7% από 23,77% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,36% να διαμορφωθεί στο 22,44 % από 22,45% χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,80% από 0,81% χθες, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,67% από 0.68% χθες, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,53% από 0,54%, στο τρίμηνο υποχώρησε στο 0,27% από 0,28%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,12%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε