Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Συνεχίζεται η υποχώρηση του ευρώ

Συνεχίζεται η υποχώρηση του ευρώ

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2887 δολάρια από το επίπεδο των 1,2875 δολ που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

 Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2889 δολάρια.

Το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών όπως αυτό αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σκιάζει σήμερα τις προοπτικές του ενιαίου νομίσματος. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πιθανόν να υποχρεώσουν να ρευστοποιήσουν μεγαλύτερο τμήμα του ενεργητικού τους το 2013, στην περίπτωση που οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση. Το Ταμείο εκτιμά ότι στην απευκταία περίπτωση 58 τράπεζες συμπεριλαμβανομένων της Unicredit και της Deutsche Bank θα χρειαστούν περίπου 4,5 τρις. Δολάρια.

Πάντως σε μία προσπάθεια να πειστεί τελικώς η Ισπανία να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης συναντώνται σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μ. Ραχόι με τον Γάλλο ομόλογο του Φρ. Ολάν.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, χωρίς συναλλαγές, το περιθώριο για πρώτη φορά υποχώρησε κάτω από το επίπεδου του 17%. Συγκεκριμένα, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκε σήμερα μία συναλλαγή ύψους 2 εκατ.ευρω η οποία αφορούσε εντολή αγοράς Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 18,25% από 19,25% την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,49% να περιοριστεί στο 16,76.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,65% από 0,66%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,54%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,41% από 0,43%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,21% από 0,22%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,11%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε