Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Συνωστισμός για τα «Φρουτάκια»

Συνωστισμός για τα «Φρουτάκια»

Η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τα «φρουτάκια» ώστε να εισπράξει πάνω από 500 εκατ. ευρώ από τη

διαδικασία αδειοδότησης έχει ενεργοποιήσει και την Ομοσπονδία Συλλόγων Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών Ελλάδος (ΟΣΗΠΕ) που συμφωνα με τον πρόεδρο της κ.Αγγ. Καλλινικίδη δημιουργεί πολυμετοχική εταιρεία για να διεκδικήσει μια άδεια κόντρα στα μεγαθήρια όπως ο ΟΠΑΠ, η Lottomatica και η Intralot.

H ΟΣΗΠΕ περιλαμβάνει κατασκευαστές τυχερών παιχνιδιών αλλά και αιθουσάρχες οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είδαν τις δουλειές τους να συρρικνώνονται. Το 2002 με το νόμο 3037/30-7-2002 απαγορεύτηκαν τα ψυχαγωγικά παιχνίδια γιατί το κράτος δεν μπορούσε να επιβλέψει αποτολεσματικά τη συγκεκριμένη αγορά καθώς πολλοί αιθουσάρχες λειτουργούσαν και τυχερά παιχνίδια (κουλοχέρηδες) παράνομα. Βεβαίως το ευρωδικαστήριο έκρινε τον νόμο αυτό αντικοινοτικό -στο σκέλος του για τα ψυχαγωγικά παιχνίδια- και η Ελλάδα πλήρωνε ημερησίως πρόστιμο 31.536 ευρώ.

Με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, προβλέπεται η παροχή τριών αδειών σε operators οι οποίοι θα έχουν το κεντρικό σύστημα ελέγχου αλλά θα αναζητήσουν χώρους για να τοποθετήσουν τις περίπου 50.000 μηχανές και οπωσδήποτε θα συνεργαστούν με τους αιθουσάρχες που ξέρουν τη δουλειά. Οι τελευταίοι όμως έχουν κάνει πρόταση στο υπουργείο να μη δοθούν μόνο τρεις άδειες αλλά να λάβουν οι ίδιοι απευθείας άδειες όπως π.χ. στην Ισπανία.

Το νομοσχέδιο δεν έχει «κλειδώσει» σε ότι αφορά στις τρεις άδειες και ο ΟΣΗΠΕ αλλά και εκπρόσωποι αρκετών σωματείων που εμπλέκονται με τον κλάδο – εργαζόμενοι, τεχνικοί, συντηρητές, εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών- εκτιμούν ότι έστω και την τελευταία στιγμή μπορεί να λάβουν οι ίδιοι τις άδειες αφού όπως ισχυρίζονται θα δημιουργηθουν αμέσως πάνω από 40.000 θέσεις εργασίας. 

Αλλιως θα προχωρήσουν με τη πολυμετοχική εταιρεία διεκδικώντας μια από τις τρεις άδειες. Η πρόταση της ΟΣΗΠΕ προβλέπει την τοποθέτηση 5-10 μηχανών σε 7.000 σημεία όπου το κάθε σημείο θα προσλάβει μίνιμουμ 4 άτομα προσωπικό. Κοντά σε αυτούς, όπως ισχυρίζεται η ΟΣΗΠΕ θα ανοίξουν οι δουλειές για 1.000 περίπου τεχνικούς – συντηρητές αλλά και για περίπου 3.000 εργαζόμενους στην κατασκευή των παιχνιδιών αυτών με την προυπόθεση να είναι μηχανές περιορισμένου κέρδους (AWPs) και όχι Video Lottery Terminal (Vlts) που δεν κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε