Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Συντάξεις: Μεγάλες μειώσεις για τους ένστολους

ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT

Τριπλό είναι το πλήγμα για τις συντάξεις των ενστόλων και μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου ρίχνουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα.

Οι σημερινοί συνταξιούχοι ένστολοι πλήττονται στην πλειονότητά τους από:

-Τις διατάξεις για την εθνική σύνταξη που προβλέπουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κανείς το πλήρες ποσό -384 ευρώ- τα 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα από το 15ο έτος της ηλικίας μέχρι το έτος της συνταξιοδότησης. Αυτό σημαίνει πως όσοι αποχώρησαν νωρίτερα από τα 55 θα πάρουν μειωμένη εθνική σύνταξη.
-Τον τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης και τους μειωμένους συντελεστές αναπλήρωσης, όπως επίσης και το «μαχαίρι» στην προσωπική διαφορά από το 2019 μέχρι και στο 18% της συνολικής σύνταξης.
-Την κατάργηση από το 2019 των επιδομάτων για τα οικογενειακά βάρη.

Οι ανατροπές στις συντάξεις των ενστόλων

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας επιμένουν πως οι απώλειες από την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων -οι οποίες για χιλιάδες αξιωματικούς θα είναι σημαντικές- θα συμπεριληφθούν στην προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα η μέγιστη μείωση να μην ξεπερνά συνολικά και συνδυαστικά για όλους το 18%. Μάλιστα επισημαίνουν πως αυτό δεν θα ισχύσει μόνο για τους ενστόλους, αλλά για το σύνολο των συνταξιούχων που εισπράττουν σήμερα οικογενειακά επιδόματα και θα τα χάσουν από το 2019. Για όλους δηλαδή η μείωση δεν θα ξεπερνά το «ταβάνι» του 18% το 2019.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν, από την άλλη, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τον νόμο που μόλις ψηφίστηκε, πως οι μειώσεις είναι πιθανό να λειτουργήσουν προσθετικά.

Αν συμβεί αυτό, το «ψαλίδι» συνδυαστικά και με τις απώλειες από τη μείωση του αφορολόγητου το 2020 δεν αποκλείεται να αγγίξει για ορισμένες κατηγορίες ενστόλων το 30%.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες που γνωστοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αφορούν στις προϋποθέσεις χορήγησης της εθνικής σύνταξης σε συνταξιούχους λόγω γήρατος, η εθνική σύνταξη χορηγείται σε ποσοστό 100% -δηλαδή 384 ευρώ- στον ασφαλισμένο με 40 έτη διαμονής στην Ελλάδα μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Από τη διάταξη αυτή πλήττονται κυρίως οι έχοντες συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία κάτω των 55 ετών, δηλαδή χιλιάδες απόστρατοι (στρατιωτικοί και Σώματα Ασφαλείας), οι οποίοι έχουν αποχωρήσει υπό καθεστώς 35ετίας, διότι κατά την αποχώρησή τους δεν είχαν οι περισσότεροι συμπληρώσει τα 55 έτη ηλικίας Το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 40 ετών παραμονής στην Ελλάδα από το 15ο έτος της ηλικίας τους έως τον χρόνο συνταξιοδότησής τους, ουσιαστικά δηλαδή μειώνεται κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 55 ετών.

Πηγή Έθνος
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε