Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Τ. Σόρος : Η λιτότητα θα φέρει επανάσταση!

Τ. Σόρος : Η λιτότητα θα φέρει επανάσταση!

Ο μεγαλοεπενδυτής Τ. Σόρος προειδοποιεί, κυρίως την Μέρκελ, πως ”ο πόνος από την ύφεση θα γίνει τόσο μεγάλος που θα ξεσπάσει επανάσταση και καταστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Σε συνέντευξη του ο Τ. Σόρος σήμανε συναγερμό εκτιμώντας πως :

– Η σκληρή λιτότητα που επιβάλλεται στην ευρωζώνη θα οδηγήσει σε παρατεταμένη ύφεση που θα διαρκέσει μια ολόκληρη δεκαετία και θα καταλήξει σε επανάσταση

– Η Γερμανία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η πολιτική που επιβάλλει στην ευρωζώνη είναι αντιπαραγωγική

– Το ευρώ στο τέλος θα διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του.

”Ανησυχώ τρομερά πως το ευρώ ενδέχεται να καταστρέψει την Ε.Ε. Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος πως η λύση της χρηματοπιστωτικής κρίσης δημιουργεί ένα προφανές πολιτικό πρόβλημα.

Η Γερμανία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η πολιτική που επιβάλλει στην ευρωζώνη – το πρόγραμμα λιτότητας – είναι αντιπαραγωγική. Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να επιτύχει. Στην παρούσα φάση, αυτό που συμβαίνει είναι πως ο Νότος ωθείται σε μια παρατεταμένη ύφεση. Η ύφεση αυτή μπορεί να διαρκέσει μια δεκαετία, στην πραγματικότητα μπορεί να γίνει μόνιμη, μέχρι που ο πόνος να γίνει τόσο μεγάλος που να ξεσπάσει σε μία επανάσταση, σε απόρριψη της Ε.Ε. και αυτό θα είναι η καταστροφή της Ε.Ε.

Αυτό είναι ένα μεγάλο τίμημα για την διατήρηση του ευρώ που αρχικά είχε εισαχθεί για να υπηρετήσει την Ε.Ε.

Το ευρώ θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, με τον ίδιο τρόπο όπως η Σοβιετική Ένωση, η οποία ήταν μια πολύ κακή συμφωνία, διήρκησε 70 χρόνια. Ωστόσο, νομίζω πως στο τέλος θα διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο περισσότερο διαρκέσει, και αυτό μπορεί να είναι γενιές, τόσο θα χάνονται οι όροι της πολιτικής ελευθερίας και της οικονομικής ευημερίας.

Η λύση για μένα είναι μια φοβερή τραγωδία για την ΕΕ. Δεν νομίζω ότι η Γερμανία κινείται με κακές προθέσεις, αλλά όλο αυτό συμβαίνει εξαιτίας της έλλειψης κατανόησης πολύ σύνθετων προβλημάτων”.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε