Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Τα άδεια Ταμεία φέρνουν “κούρεμα”… συντάξεων

Ασφυκτικό το περιβάλλον για τα Ταμεία και μαζί για το μέλλον των συντάξεων λόγω των περικοπών που επιβάλλονται από την τρόικα, την ανεργία που καλπάζει αλλά και το κούρεμα, που θα συμπιέσει τις δυνατότητές τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, τρία δισ. ευρώ θα χάσουν τα Ταμεία το 2012 βάσει των προβλέψεων του προϋπολογισμού, με τη χρηματοδότηση από το κράτος να εμφανίζεται μειωμένη κατά 9,1% σε σχέση με το 2011.

Την ίδια στιγμή τα έσοδα από τις εισφορές έχουν πιάσει πάτο λόγω της ανεργίας που τροφοδοτείται από την ύφεση σε έναν φαύλο κύκλο. Συγκεκριμένα για το 2012 τα έσοδα από τις εισφορές θα είναι μειωμένα κατά 425 εκ. ευρώ ενώ ο στόχος είναι οι συνολικές δαπάνες να περιοριστούν κατά δύο δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 220 εκ. ευρώ θα προέλθουν από τη μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών.

Σήμερα τα Ταμεία βρίσκονται σε κατάσταση πιο οριακή παρά ποτέ με το ΙΚΑ να καταφεύγει σε δανεισμό για να πληρώσει τις συντάξεις του Δεκεμβρίου και τα δώρα, καθώς – μέσα σε όλα – αργεί και η έκτη δόση του δανείου που θα έκλεινε κάποιες τρύπες.

Στον ΟΓΑ η χρηματοδότηση φέτος θα είναι μειωμένη κατα 23,5% ενώ στον ΟΑΕΕ κατά 10,6%. Ο τελευταίος μάλιστα αναζητεί 100 εκ. ευρώ για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Σύμφωνα με το Έθνος, η συνολική χρηματοδότηση προς Ταμεία και ΟΑΕΔ θα μειωθεί κατά 1,5 δισ.ευρώ ενώ η συνολική χρηματοδότηση σε Ταμεία και νοσοκομεία θα μειωθεί κατά 2 δισ. ευρώ.

Καθώς – όπως και το χρέος – το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα φαίνεται μη βιώσιμο, η τρόικα σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ισοτιμίας, ζητεί να μειωθούν η κατώτατή και η ανώτατη σύνταξη να ισχύσει συνταξιοδότηση στα 67 έτη και όλα τα Ταμειά να ενταχθούν στο ΙΚΑ…

Διαβάστε επίσης:

Η τρόικα θέλει κατώτερη σύνταξη στα 350 ευρώ!

Άγριο μαχαίρι στους μισθούς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ έως και 40% και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από 1ης Νοεμβρίου

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε