Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Τα δύο σενάρια ενόψει τηλεδιάσκεψης – “Μονόδρομος” η σωτηρία της Ελλάδας

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Επί της ουσίας δεν τίθεται θέμα ούτε αν θα πάρει την επόμενη δόση η Ελλάδα, ούτε εάν οι Ευρωπαίοι θα στηρίξουν τη χώρα μας το επόμενο διάστημα. Η ουσία της συζήτησης βρίσκεται στο … μετά. Η ουσία της συζήτησης δεν αφορά την Ελλάδα, μόνο, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ουσία της τηλεδιάσκεψης είναι αν θα μπορέσει να πείσει η χώρα ότι θα κάνει ότι απαιτούν οι Ευρωπαίοι για να μπουν στη διαδικασία της χρηματοδότησης του δεύτερου πακέτου στήριξης.

Πλέον (είναι γνωστό) το Μνημόνιο 1 έχει αποτύχει. Η Ελλάδα δεν έχει την παραμικρή πιθανότητα να βγει και να δανειστεί στις αγορές το 2012, ούτε κατά διάνοια δεν συζητείται κάτι τέτοιο με τα spreads να κάνουν “πτήσεις” στη … στρατόσφαιρα.

Το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι οι Ευρωπαίοι να πάρουν την απόφαση να δώσουν ουσιαστικά περίοδο χάριτος στην Ελλάδα διάρκειας 10 ετών.

Δηλαδή μέσω (αρχικά) EFSF και (στη συνέχεια) ESM, αλλά και των ιδιωτών δοθεί λύση στο δανεισμό, αλλά και τη ρευστότητα.

Θα πρέπει να πείσουμε (σήμερα και τις επόμενες ημέρες) Γάλλους και Γερμανούς (κυρίως) ότι θα πρέπει δανειακά η Ευρώπη να μας εμπιστευθεί 110 δισ ευρώ. Χρηματοδότηση ανάλογη του Μνημονίου 1 για την οποία θα κρινόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα κλπ, αλλά όπως και την τρέχουσα περίοδο θα διασφαλίζει τη ρευστότητα του Κράτους.

Παράλληλα θα πρέπει να πεισθούν και οι ιδιώτες να συμμετάσχουν στην αντικατάσταση των ομολόγων που λήγουν το 2020 με νέα 30ετη τα οποία θα έχουν αξιολόγηση ΑΑΑ και θα δώσουν (επιτέλους) την δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.

Αυτή τη στιγμή και ενόψει τηλεδιάσκεψης λείπουν ούτε λίγα, ούτε πολλά 25 με 30 δισ. Είναι χρήματα που πρέπει να βρεθούν είτε από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, είτε από τους ιδιώτες ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Και οι δύο πρέπει να πεισθούν από την Ελλάδα να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Είναι δεδομένο ότι Μέρκελ και Σαρκοζί θα πιέσουν για νέες εγγυήσεις και ίσως έχουν έτοιμο και το σχέδιο. Ίσως είναι έτοιμοι και να “εκβιάσουν” για να το πετύχουν.

Δεν αρκούν (και αυτό είναι δεδομένο) οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης, θέλουν να δουν πράξεις και είναι μάλλον δεδομένο ότι θα απαιτήσουν και νέα μέτρα.

Πως θα “εκβιάσουν”;

Δεν θα χρειαστεί καν. Η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι στην περίπτωση που δεν εγκριθούν όλα τα παραπάνω θα πρέπει να βρει 15,3 δισ ευρώ για να πληρώσει έντοκα γραμμάτια και ομόλογα… ως το Μάρτιο! Συνολικά η χώρα θα χρειαστεί 23,2 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα γνωρίζει ότι δεν τα έχει και φυσικά γνωρίζει ότι δεν μπορεί και να τα δανειστεί.

Μιλάμε όμως για μια διαπραγμάτευση μέσω της αποψινής τηλεδιάσκεψης η οποία δεν αφορά μονάχα στην αδυναμία της Ελλάδας.

Με δεδομένη την αδυναμία της χώρας θεωρείται δεδομένη και η κατάρρευση όλων όσοι είναι εκτεθειμένοι στο χρέος της.
Απόδειξη (έμμεση αλλά σαφής) η σημερινή υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών από τη Moody’s (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ)  οι τριγμοί στο τραπεζικό σύστημα είναι το τελευταίο που επιθυμούν οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα οι Γάλλοι. Κάπως έτσι όσο μονόδρομος είναι για την Ελλάδα η πιστή τήρηση των επιταγών των δανειστών, άλλο τόσο είναι και για τους Ευρωπαίους η στήριξη της Ελλάδας για να σταματήσουν άλλου είδους τριγμοί.

Διαβάστε επίσης:
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στην τηλεδιάσκεψη Παπανδρέου-Μέρκελ-Σαρκοζί- Τι απαιτούν από την Ελλάδα

Και τώρα η σειρά της Ιταλίας – Ψηφίζεται το πακέτο λιτότητας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε