Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Τα επτά αγκάθια για τη συνέχιση του προγράμματος σταθερότητας

Τα επτά αγκάθια για τη συνέχιση του προγράμματος σταθερότητας

Την κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα φοβάται η τρόικα για την εφαρμογή του προγράμματος
Φόβος και για άλλα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης που μπορεί να βρεθούν στο “κόκκκινο” απειλώντας το ελληνικό πρόγραμμα

Επτά είναι οι “βόμβες” που μπορούν να τινάξουν στον αέρα το πρόγραμμα ανάκαμψης της χώρας, σύμφωνα το κείμενο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα που εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα στον υπουργό Οικονομικών από την Επιτροπή.

Το κείμενο συντάχθηκε από 14μελή ομάδα υπό τον Servvaas Derouse αναπληρωτή γενικό διευθυντή της γενικής διεύθυνσης Ecofin, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας και περιγράφει ποιές είναι οι εξελίξεις που μπορούν να καταστήσουν τα ήδη σκληρά μέτρα, ανεπαρκή.

Πρώτος κίνδυνος προέρχεται από τις κοινωνικές εκρήξεις και την πολιτική αναταραχή. Η έκθεση χαρακτηρίζει το σχέδιο προσαρμογής “φιλόδοξο” και το κοινωνικό κόστος που φέρει “σημαντικό”. “Η σχετικά αδύναμη διοικητική ικανότητα και οι κίνδυνοι κοινωνικής αναταραχής και οξειών πολιτικών εντάσεων αποτελούν σημαντικές απειλές για το πρόγραμμα” αναφέρεται.

Σημαντικός κίνδυνος είναι η ανάπτυξη να μείνει παγωμένη, καθώς η παρατεταμενη δημοσιονομική πίεση θα οδηγήσει σε συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, με χαμηλότερα έσοδα για το κράτος και αύξηση του χρέους.

Σοβαρός κίνδυνος και ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος θεωρείται ότι θα μειωθεί μαζί με τους μισθούς.
Κίνδυνος και οι διαφορές στα επιτόκια, τα οποία αναμένεται να παραμείνουν ψηλά πλήττοντας την αγορά. Η σταθεροποίηση των υψηλών επιτοκίων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα και στην ανάπτυξη.

Η τρόικα φοβάται ακόμη αρνητικές “εκπλήξεις” ως προς τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις . “Αν υπάρξουν οι εκπλήξεις, αυτές θα πρέπει να ανακοινώνονται ανοιχτά και ταυτόχρονα με αξιόπιστα αντισταθμιστικά μέτρα, κατά προτίμηση στη διάρκεια των επανεξετάσεων του προγράμματος” αναφέρει το κείμενο.

Σε επιφυλακή βρίσκεται ακόμη η τρόικα για το τραπεζικό σύστημα και τον κίνδυνο για “περαιτέρω διαστήματα κρίσης” όπως αναφέρει. Το ενδεχόμενο τραπεζικής κρίσης θα εξασθένιζε την οικονομική κατάσταση και τη ροή του χρήματος, προκαλώντας μεγαλύτερο έλλειμμα.

Φόβοι έρχονται και από το εξωτερικό καθώς στο “κόκκινο” και υπό την συνεχή πίεση των αγορών βρίσκονται και άλλα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης. “Δεν μπορούν να αποκλειστούν εντάσεις σε άλλα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, οι οποίες πιθανότατα θα επηρεάσουν αρνητικά το κλίμα στις αγορές σε ολόκληρη την ευρωζώνη και την Ελλάδα ειδικότερα”.

“Δεν έχει τεθεί ζήτημα νέων μέτρων”

Στο μεταξύ, το υπ.οικονομικών με ανακοίνωσή του απαντά σε δημοσίευμα των ΝΕΩΝ, αναφέροντας οτι δεν έχει τεθεί θέμα νέων μέτρων.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως στα τέλη Ιουλίου φτάνει στην Αθήνα ο Ολι Ρεν με στόχο τη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση πρόσθετων μέτρων, ώστε να καλυφθεί η υστέρηση περίπου 1,5% που φαίνεται να παρουσιάζει η μείωση του ελλείμματος σε σχέση με τον στόχο για το 2010.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα μέτρα που προτείνουν κι έχουν επεξεργασθεί ήδη οι Βρυξέλλες περιλαμβάνονται νέες αυξήσεις σε καύσιμα και τσιγάρα, η κατάργηση υπερωριών στο Δημόσιο, η κατάργηση επιδομάτων αδείας και Χριστουγέννων, και η μείωση των επιδομάτων ανεργίας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει πως “τόσο ο προυπολογισμός, όσο και το υπόλοιπο οικονομικό πρόγραμμα της ελληνικής Κυβέρνησης, εκτελούνται κανονικά και δεν έχει τεθεί κανένα ζήτημα νέων μέτρων”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε