Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Τα μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση

Τα μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση

Ο Γιάννος Παπαντωνίου σχολιάζει τα νέα μέτρα στο Newsit

Τα μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.
 Πρέπει, όμως, να συμπληρωθούν το ταχύτερο δυνατό με αναπτυξιακά μέτρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση. Ιδιωτικοποιήσεις, απελευθερώσεις αγορών, κατάργηση κλειστών επαγγελμάτων, απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και θα ενθαρρύνουν της επενδύσεις ανοίγοντας το δρόμο για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Κρίσιμη σημασία έχει η εξασφάλιση ευρωπαϊκής δέσμευσης για οικονομική στήριξη. Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους έχει, πλέον, παγκοσμιοποιηθεί και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εθνική προσπάθεια. Εξάλλου, υπάρχουν όρια στις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, παρόλη την προσπάθεια  δίκαιου επιμερισμού του κόστους. Γιαυτό επιβάλλεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί στην υποχρέωση κοινοτικής αλληλεγγύης με αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο.

Τέλος, η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση του προγράμματος. Πέρα από τα εισπρακτικά μέτρα και τις περικοπές των μισθών, πρέπει να αποδώσει η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της σπατάλης στο δημόσιο. Χρειάζονται ισχυρές νομοθετικές και διοικητικές παρεμβάσεις, ουσιαστικός συντονισμός σε κυβερνητικό επίπεδο και ταχύτεροι ρυθμοί ώστε να εξασφαλιστεί η τήρηση των στόχων που έχουν τεθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, οι αποκλίσεις θα οδηγήσουν σε νέες πιέσεις στις αγορές.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε