Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Τα πυρομαχικά της ΕΚΤ τελείωσαν-Στο 1,22 το ευρώ!

Τα πυρομαχικά της ΕΚΤ τελείωσαν-Στο 1,22 το ευρώ!

”Μειώνοντας το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης και το επιτόκιο καταθέσεων στο 0%, η ΕΚΤ φτάνει στο τέλος του δρόμου με τα συμβατικά «όπλα» που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την αναθέρμανση της οικονομίας της ΕΕ” και όλα αυτά ενώ το ευρώ στην ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είναι στα 1,22870.

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times με τίτλο : Τελειώνουν τα συμβατικά όπλα του Μ. Draghi

”Τα πυρομαχικά του Mario Draghi έχουν σχεδόν τελειώσει. Μειώνοντας το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης και το επιτόκιο καταθέσεων στο 0%, η ΕΚΤ φτάνει στο τέλος του δρόμου με τα συμβατικά «όπλα» που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την αναθέρμανση της οικονομίας της ΕΕ.

Ο κ. Draghi είπε ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση του δ.σ. της ΕΚΤ, η οποία αφήνει περιθώρια μιας ακόμη τελευταίας –πιθανότατα- μείωσης, πριν περάσει η ΕΚΤ στις περιοχές των αντι-συμβατικών μέτρων, όπως μεγαλύτερη υποστήριξη ή αγορές κρατικών ομολόγων.

«Υπάρχουν πλεον λίγα περιθώρια μειώσεων επιτοκίων για την ΕΚΤ,» αναφέρει ο Julian Callow της Barclays.

«Τα πυρομαχικά της ΕΚΤ δείχνουν να τελείωσαν. Περαιτέρω μειώσεις στο βασικό επιτόκιο δεν θα έχουν σημαντική επίδραση στα επιτόκια των αγορών,“ εκτιμά ο Nick Kounis της ABN Amro.

Ερωτηθείς κατά πόσον τελειώνουν τα περιθώρια τα ης ΕΚΤ, ο κ. Draghi είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοια αίσθηση.» Δήλωσε ότι το δ.σ. δεν συζήτησε για άλλα, μη συμβατικά μέτρα, όπως αγορές κρατικών ομολόγων ή διάθεση περισσότερου μακροχρόνιου φθηνού δανεισμού προς τις τράπεζες.

Ο Holger Schmieding της Berenberg Bank σχολιάζει ότι η ΕΚΤ «αντιδρά λιγότερο δυναμικά» από άλλες κεντρικές τράπεζες στα μέτρα.

Ο κ. Draghi επίσης δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι θέλει να αυξηθούν τα ταμεία διασώσεων της ΕΕ. «Τα κεφάλαια ήταν επαρκή ώστε να καλύψουν τις ελλείψεις που μπορούμε να φανταστούμε αυτή την στιγμή.»

Οι αγορές, που περίμεναν την μείωση επιτοκίων, απογοητεύτηκαν με τα σχόλια του κ. Draghi.

Από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, η μείωση του επιτοκίου overnight καταθέσεων ήταν μάλλον η πιο σημαντική. Υπάρχει η ελπίδα ότι η μείωση θα διοχετευτεί στα χαμηλότερα επίπεδα των αγορών επιτοκίων, δίνοντας στις τράπεζες λιγότερα κίνητρα για να «παρκάρουν» τα κεφάλαιά τους στην ΕΚΤ και περισσότερα κίνητρα για να δανείζουν”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε