weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

«Τα τέσσερα σενάρια» για την Ελλάδα αποκαλύπτει η Die Welt

«Τα τέσσερα σενάρια» για την Ελλάδα αποκαλύπτει η Die Welt

Η Die Welt παρουσιάζει τα «Τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα», επιχειρώντας κάποιες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης χρέους.

«Σενάριο ένα: Η Αθήνα θα λάβει περισσότερη βοήθεια από τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ. Αρχικά κάτι τέτοιο έμοιαζε αδιανόητο. Όταν αποφασίστηκε πέρυσι το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων συμφώνησαν με το ΔΝΤ και τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην παροχή γιγάντιας βοήθειας (…). Στο μεταξύ είναι σαφές ότι δεν επαρκεί. Όποιος δεν θέλει να χρεοκοπήσει η Αθήνα, θα μπορούσε να εξασφαλίσει στη χώρα μεγαλύτερη βοήθεια».

Σενάριο δυο: η παραίτηση των τραπεζών από μεγαλύτερο κομμάτι των απαιτήσεών τους από την Ελλάδα. «Στο μεταξύ συζητείται ότι τα νέα ελληνικά ομόλογα, τα οποία θα ανταλλαχθούν με τα παλιά στην περίπτωση διαγραφής χρέους, θα μπορούσαν να πάρουν χαμηλότερα επιτόκια. Από τη μία πλευρά αυτό θα βοηθούσε οικονομικά την Αθήνα. Το πρόβλημα θα ήταν μόνο το εξής: Τα νέα ομόλογα θα μπορούσαν να εκδοθούν όχι σύμφωνα με το ελληνικό, αλλά το βρετανικό δίκαιο. Βάσει αυτού του δικαίου θα ήταν σχεδόν απίθανο ένα νέο κούρεμα χρέους αργότερα».

Σενάριο τρία: να βοηθήσουν την Ελλάδα από κοινού οι φορολογούμενοι και οι τράπεζες. «Θα μπορούσαν οι πολιτικοί να προσπαθήσουν να πάρουν ένα μέρος των χρημάτων μετά κόπου από τους Έλληνες φορολογούμενους. Ένα άλλο κομμάτι θα μπορούσε να έρθει από τις τράπεζες. Στο τέλος θα έδιναν και οι δυο πλευρές κάτι, με την ελπίδα πως αυτό το πρόσθετο κεφάλαιο θα σταθεροποιήσει την Ελλάδα για τόσο όσο χρειάζεται, ώστε να θεωρείται ότι έχει σωθεί η υπόλοιπη ευρωζώνη», γράφει η εφημερίδα.

Σενάριο τέσσερα: «Αρκετά πια. Αν η Αθήνα δεν πάρει κι άλλα χρήματα θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία». Για ένα τέτοιο ενδεχόμενο σχολιάζει: «Είναι εφιάλτης. Η καγκελάριος το φοβάται από την αρχή. Και παρόλα αυτά γίνεται ολοένα πιθανότερο. Επειδή το ΔΝΤ αρνείται να δώσει νέα δάνεια υπό αυτές τις συνθήκες, έτσι και οι Γερμανοί δεν μπορούν να αποφασίσουν να δώσουν έστω μία ακόμη φορά χρήματα στην Αθήνα. Εντελώς συνειδητά στέλνει η ΕΕ τη χώρα στη χρεοκοπία. (…) Μετά την αρχική σύγχυση, η χώρα διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της για το πόσα από τα χρέη της θα αποπληρώσει κάθε φορά. Η Αθήνα βρίσκεται εκτός ευρώ».

«Ακόμη πιο ακριβή η διάσωση της Ελλάδας»

«Η διάσωση των Ελλήνων γίνεται ακόμη ακριβότερη», είναι ο τίτλος της Bild, η οποία υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο το δράμα του χρέους της και τα κράτη της ευρωζώνης απειλούνται με επιβάρυνση δισεκατομμυρίων».

Η Bild επικαλείται πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, που κάνουν λόγο για πιθανή αποτυχία του συμφωνηθέντος τον περασμένο Οκτώβρη κουρέματος του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως παρατηρεί, «πολλές τράπεζες δεν θέλουν να συμμετάσχουν. Για αυτόν το λόγο θα μπορούσε το σχεδιαζόμενο, νέο πακέτο βοήθειας για τους Έλληνες ύψους άνω των 130 δισ. ευρώ, να μην επαρκεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελειώνει το μπραντ ντε φερ για το κούρεμα – Έλληνες μεταξύ των κερδοσκόπων που μας απειλούν με χρεοκοπία – Διαβάστε ποιοί τζογάρουν με το χρέος μας

“Σκληρό πόκερ” για το κούρεμα – Την ερχόμενη εβδομάδα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Γερμανός «σοφός»: «Στηρίξτε περισσότερο την Ελλάδα»

#TAGS MM