Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ταμείο εξυγίανσης των τραπεζών προτείνει η Κομισιόν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ενώ μέχρι πριν από λίγες μέρες η Κομισιόν επέμενε ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης δεν κινδυνεύει, μετά την κατάρρευση τράπεζας της Ισπανία, αναγκάζεται να προτείνει η δημιουργία ταμείου εξυγίανσης.

Την πρόταση της Κομισιόν δημοσιοποίησε ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στο Ecofin και τους 27 ηγέτες τη φορολόγηση των τραπεζών σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συγκροτηθούν εθνικά ταμεία εξυγίανσης.

Η πρόταση της Κομισιόν βασίζεται στην αρχή ότι η πρόληψη κοστίζει πάντα πιο φθηνά από την επιδιόρθωση. Στόχος να εξασφαλιστεί ότι μελλοντικά οι πτωχεύσεις των τραπεζών δε θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και δεν θα αποσταθεροποιούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως έγινε το 2009 όταν οι εθνικές κυβερνήσεις υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιήσουν τεράστια ποσά από τα χρήματα των φορολογούμενων για να στηρίξουν τον χρηματοπιστωτικό τους τομέα και να προστατεύσουν τους καταθέτες.

«Είναι απαράδεκτο οι φορολογούμενοι να επωμίζονται το επαχθές κόστος της διάσωσης του τραπεζικού τομέα. Δεν πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Πιστεύω στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει»», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Επίτροπος.

Κάλεσε δε τις τράπεζες να συμβάλλουν στη χρηματοδότηση ενός ταμείου που θα έχει ως αποστολή τη διαχείριση της χρεοκοπίας των τραπεζών, την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τον περιορισμό της μετάδοσης των επιπτώσεων, αλλά δεν θα αποτελεί ταμείο εγγύησης.

Η Επιτροπή δεν προτείνει τη συγκρότηση ταμείων για τη διάσωση των τραπεζών, αλλά τη συγκρότηση ταμείων πρόληψης στα κράτη – μέλη της ΕΕ, τα οποία θα εξασφαλίζουν ότι η πτώχευση μιας τράπεζας θα αντιμετωπίζεται με συστηματικό τρόπο και δεν θα αποσταθεροποιεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο Μπαρνιέ διευκρίνισε, επίσης, ότι πρόκειται για τη δημιουργία ενός δικτύου εθνικών ταμείων για τις τράπεζες, το οποίο θα λειτουργεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο και όχι τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ή ομοσπονδιακού ταμείου.

Απέφυγε ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το ενδεχόμενο μέγεθος των ταμείων και σημείωσε ότι, στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή δεν έχει την πρόθεση να δώσει επακριβείς λεπτομέρειες, ούτε σχετικά με το πώς αναμένεται να λειτουργούν τα ταμεία εξυγίανσης τραπεζών.

Ο Γάλλος Επίτροπος δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι είναι σημαντικό να κατανοηθούν και να εκτιμηθούν προσεκτικά οι σωρευτικές επιπτώσεις του συνόλου των μεταρρυθμίσεων που αφορούν τα τέλη και τα κεφάλαια των τραπεζών και πως θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι εν λόγω δαπάνες έχουν προσαρμοστεί κατά τρόπο που να μην παρακωλύουν την οικονομική ανάκαμψη, ούτε να επιβαρύνουν το κόστος της πίστης στην πραγματική οικονομία.

Πρόκειται πάντως για ένα πολύπλοκο και δύσκολο εγχείρημα, καθώς στα μισά κράτη – μέλη της ΕΕ, περίπου οι μισές τράπεζες ανήκουν σε ομίλους άλλων κρατών – μελών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τσεχία, όπου το 85% των τραπεζών της χώρας ανήκουν σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Η πρόταση της Κομισιόν θα εξεταστεί από τους υπουργούς Οικονομικών και τους 27 ηγέτες της Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια θα τεθεί προς συζήτηση και στη Σύνοδο της G20 (26-27 Ιουνίου) στον Καναδά.

Τον Οκτώβριο του 2010, η Επιτροπή θα παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις σχετικά με τα ευρύτερα σχέδια της για την ανάπτυξη νέου πλαισίου διαχείρισης κρίσεων και την προγραμματιζόμενη έγκριση νομοθετικών προτάσεων και στις αρχές του 2011 θα προβεί σε συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις.

Εξ άλλου, ο Μ. Μπαρνιέ τόνισε ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι να ξεκινήσει συζήτηση σχετικά με την εναρμόνιση των όρων πτώχευσης που εφαρμόζουν τα κράτη – μέλη για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε