Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Ταμβακάκης: Θύμα της κρίσης το τραπεζικό σύστημα

Ταμβακάκης: Θύμα της κρίσης το τραπεζικό σύστημα

Καταστροφικό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Απ. Ταμβακάκης, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Ο κ. Ταμβακάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι “κανείς δεν έχει δικαίωμα να αφήσει τις θυσίες του ελληνικού λαού να πάνε χαμένες και δεν θα πάνε. Η Ελλάδα θα αλλάξει το παραγωγικό της πρότυπο, παραμένοντας μέσα στην ευρωζώνη. Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει. Γιατί κάθε άλλη εξέλιξη ισοδυναμεί με καταστροφή που θα έχει οδυνηρές συνέπειες. Το ζοφερό παρελθόν δεν μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας μας”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Ο κ. Ταμβακάκης είπε οτι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν ευθύνεται για την κρίση, είναι θύμα της. Ασφαλώς, έκαναν και οι τράπεζες σφάλματα πριν εκδηλωθεί η κρίση. Αλλά, συνολικά, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σε αντίθεση με παραδείγματα άλλων αναπτυγμένων χωρών όπου το τραπεζικό σύστημα ήταν πηγή της κρίσης».

Η πλήρης υλοποίηση του πρόσφατου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα έδινε την καλύτερη δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα να ξαναπαίξει τον ηγετικό ρόλο του στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, διατηρώντας τον ιδιωτικό χαρακτήρα του.

Ασφαλώς, το ίδιο το τραπεζικό σύστημα οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες, ανέφερε ο κ. Ταμβακάκης.

«Έχω κατ’ επανάληψη, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις, ταχθεί υπέρ των συγχωνεύσεων των τραπεζών. Αν είχαν προωθηθεί έγκαιρα και τολμηρά, τα αποτελέσματα των συγχωνεύσεων θα ήταν πολύ μεγάλα. Οι συγχωνεύσεις διατηρούν τη σημασία τους και στις σημερινές συνθήκες, καθώς οι συνέργειες που θα επιφέρουν, θα μειώσουν τις απαιτούμενες κεφαλαιακές ανάγκες και θα τις καταστήσουν πιο ανταγωνιστικές και πιο χρήσιμες για την ελληνική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Ο κ. Ταμβακάκης είπε ότι η Εθνική Τράπεζα στην προσπάθεια στήριξης των πελατών της που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κρίσης, έχει διαθέσει εξειδικευμένα προϊόντα αναδιαρθρώσεων με τα οποία έχει ρυθμίσει δάνεια λιανικής πελατείας 6,2 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στις συνέπειες της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα ο κ. Ταμβακάκης είπε ότι η μείωση των ιδιωτικών καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ξεπέρασε τα 90 δισ. ευρώ, ποσόν που αντιστοιχεί σε απώλεια που υπερβαίνει το 1/3 της συνολικής καταθετικής βάσης. Επίσης είπε ότι οι συνέπειες της εθελοντικής αναδιάρθρωσης από τη συμμετοχή στο PSI για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες ξεπέρασε τα 24 δισ. ευρώ και οδήγησε στην πρώτη φάση ανακεφαλαιοποίησής τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το οποίο αντλήθηκαν περί τα 18 δισ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο η κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος αποκαθίσταται σε σχετικά υγιή επίπεδα.

Επίσης η ύφεση έχει οδηγήσει σε ιδιαίτερα υψηλές καθυστερήσεις που ήδη βρίσκονται κοντά στο 18% των δανείων της εγχώριας αγοράς και αναγκάζουν τις τράπεζες στη διενέργεια υψηλών προβλέψεων.

Μιλώντας γενικότερα για την ελληνική οικονομία είπε ότι «ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας είναι δεδομένος. Η προσήλωση του Ελληνικού λαού στην κατεύθυνση αυτή έχει αποδειχθεί έμπρακτα, με τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει τα τελευταία δύο έτη για την αναπροσαρμογή της δομής της οικονομίας. Παρακολουθώντας όμως τον δημόσιο διάλογο στην Ευρώπη, πιστεύω ότι έχουν ξεχάσει τα επιτεύγματα της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια.

Πρόκειται για επιτεύγματα που έχουν πραγματοποιηθεί με τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και, δυστυχώς, εξαιτίας της αντίστασης των συμφερόντων και της επιφυλακτικότητας του πολιτικού συστήματος απέναντί τους, με θυσίες των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Χωρίς αμφιβολία, όμως, αυτά τα επιτεύγματα είναι πολύ σημαντικά».

Ο κ.Ταμβακάκης έκλεισε την ομιλία του με μια προσωπική αναφορά: «Θεωρούσα και θεωρώ τον εαυτό μου Εθνικάριο. Γιος υπαλλήλου της Εθνικής Τράπεζας, αφιέρωσα σε αυτό το ίδρυμα επτάμισι χρόνια ως υποδιοικητής και δυόμισι χρόνια ως διευθύνων σύμβουλος. Όταν είχα έρθει, είχα πει ότι «μια φορά Εθνικάριος, πάντα Εθνικάριος». Το επαναλαμβάνω και τώρα».

Διαβάστε

“Βασίλη μείνε” – “Πρόεδρε αυτό θα ήταν ανακόλουθο εκ μερους μου” – Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης Ράπανου και από την Εθνική Τράπεζα

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε