Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Task Force: Κινδυνεύουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ – Το διαψεύδει το υπουργείο

Task Force: Κινδυνεύουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ – Το διαψεύδει το υπουργείο

Κίνδυνο απώλειας Κοινοτικών κονδυλίων ως το τέλος του 2012, από επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ που σημειώνουν χαμηλή απορρόφηση επισημαίνει η έκθεση της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ωστόσο, σε άμεση διάψευση των εκτιμήσεων αυτών προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνοντας ότι ως το τέλος του χρόνου η Ελλάδα θα υποβάλει αιτήματα πληρωμών για πολύ μεγάλα ποσά, πράγμα που θα αλλάξει ουσιωδώς την εικόνα των απορροφήσεων.

«Κατά τις δικές μας εκτιμήσεις και αυτό θα φανεί σε 15 ημέρες, δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος απώλειας κονδυλίων με την εφαρμογή του κανόνα Ν+2/3», τονίζει το υπουργείο και προσθέτει:

«Η Task Force ούτως ή άλλως δέχεται ότι η Ελλάδα είναι πάνω από τον Κοινοτικό μέσο όρο στις απορροφήσεις, παρά το πρόβλημα ρευστότητας που αποτελεί σοβαρό εμπόριο στην υλοποίηση των προγραμμάτων.

Η έκθεση της Ομάδας Δράσης (με επικεφαλής τον Χορστ Ράιχενμπαχ) επισημαίνει ακόμη αδυναμίες στον τομέα της φορολογίας υποστηρίζοντας ότι η λύση που επελέγη με την τροποποίηση του ΚΒΣ δεν ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη διεθνή βέλτιστη πρακτική και ότι θα μπορούσε να έχει επιλεγεί πιο φιλόδοξη λύση. Αναφέρεται ακόμη για τον τομέα των ελέγχων ότι οι στόχοι για ελέγχους δεν προβλέπεται να επιτευχθούν καθώς στο τέλος Οκτωβρίου είχαν γίνει έλεγχοι σε 467 πολύ εύπορα φυσικά πρόσωπα (έναντι στόχου 1300) και 88 μεγάλους φορολογούμενους (έναντι στόχου 300). Αντίθετα έχει υπερκαλυφθεί ο στόχος για τη μη απόδοση ΦΠΑ (18.000 έλεγχοι έναντι στόχου 10.000).

Κύκλοι της Task Force ανέφεραν σήμερα ότι μετά τις εκλογές βελτιώθηκε σημαντικά το επίπεδο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση ενώ χαρακτήριζαν ως το κρισιμότερο πρόβλημα την έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία. Οι ίδιοι κύκλοι αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε τομείς όπως η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, τη διευκόλυνση των εξαγωγών κ.α. Χαρακτήριζαν ωστόσο παράδοξο το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα εμπόδια σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα όπως οι εξαγωγές. Ανέφεραν τέλος ως ιδιαίτερης σημασίας την πρωτοβουλία για σύσταση γενικής γραμματείας Συντονισμού στο γραφείο του πρωθυπουργού για προγραμματισμό, διαιτησία και κεντρική συνεργασία με την Task Force.

H Task Force μέσω αρμοδίων στελεχών εξέφρασε επίσης δυσφορία για την καθυστέρηση της έναρξης εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Τέλος, επεσήμαναν τον κίνδυνο, αντιδράσεις από το κατεστημένο ή από συμφέροντα να αποτελέσουν τροχοπέδη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχονται 750,5 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ – Πού θα διανεμηθούν

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε