Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Τέλος οι εθελούσιες – νέος φόρος για το ασφαλιστικό;

ΦΩΤΟ  EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Την κατάργηση της εθελούσιας εξόδου προανήγγειλε ο υπουργός Απασχόλησης, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί νέος φόρος για την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού.

Μιλώντας στην επιτροπή για την πορεία του διαλόγου για το ασφαλιστικό προανήγγειλε το τέλος του θεσμού της εθελούσιας εξόδου αφού τόνισε οτι το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει στην εξάλειψη των κινήτρων για την πρόωρη έξοδο απο την εργασία.

Ταυτόχρονα, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι μπαίνει τέλος και στο καθεστώς 48χρονων συνταξιούχων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τονίζοντας ότι «αν τίθεται θέμα υγείας υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες που θα μπορούν να αξιοποιηθούν».

Παράλληλα ανακοίνωσε οτι θα θεσμοθετηθεί νέος πόρος για την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει αν θα πρόκειται για φόρο ή κρατική επιχορήγηση.

Πάντως, ως προς το ύψος και την προέλευση του κοινωνικού πόρου, δήλωσε ότι θα ανακοινωθούν από κοινού με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου, την ίδια μέρα που θα δημοσιοποιηθούν και οι συνολικές προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.

Αναφερόμενος στις πιθανές ροές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού, ο κ. Λοβέρδος, αφού τόνισε ότι «πρώτη πηγή είναι η τριμερής», έδωσε έμφαση στην διεύρυνση του συστήματος ασφαλισμένων, στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και στη μείωση της εισφοροκλοπής που φτάνει, όπως είπε, στα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις καταστάσεις του ΙΚΑ.

 Όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, 250.000 επιχειρήσεις είναι οφειλέτες προς το ΙΚΑ, με μεγαλύτερο την ΟΑ που χρωστά 600 εκ ευρώ. Σε ότι αφορά τα χρέη του ΙΚΑ, φθάνουν, ανέφερε, στα 11 δισ. ευρώ, ενώ μόνο οι οφειλές του προς τον ΟΑΕΔ είναι 6 δισ. και άλλα 2 δισ. ευρώ στον ΟΕΚ.

ΜΙΚΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

Μικτά συνεργεία βγαίνουν στους δρόμους από την 1η Φεβρουαρίου για να εντοπίσουν όλους όσους φοροδιαφεύγουν.
Επίσης από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια με το σλόγκαν “Το νόμιμο συμφέρει”. 

Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Λοβέρδος  κοστολόγησε την εισφοροδιαφυγη σε 4,7 δις ευρώ και τόνισε οτι υπάρχουν 239.000 επιχειρήσεις που παίρνουν εισφορές αλλα δεν τις αποδίδουν.

Επανέλαβε οτι ο μεγαλύτερος οφειλέτης με 600 εκατομμύρια ευρώ είναι η πρώην Ολυμπιακη. Προανήγγειλε την καθιέρωση ενός νέου συστηματος είσπραξης των εισφορών το οποίο όπως έιπε θα έχει πάγιο χαρακτήρα και μορφές ελαστικότητας και είπε με νόημα οτι οι πελατειακές ρυθμίσεις θα λάβουν τελος “δεν μας παίρνει άλλο να συνεχίζονται αυτές οι συμπεριφορές.”

Για τα αποθεματικά των ταμείων είπε:  “Σήμερα είναι εκεί και κάθονται γιατί οι διοικητές των ταμείων μετά την ιστορία των ομολόγων έχουν φοβηθεί και δεν διακινδυνεύουν επενδύσεις.”

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Καθιερώνεται νέος φόρος για τα ασφαλιστικά

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε