Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Τέρμα οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για τους απείθαρχους της Ε.Ε.

Οι κυρώσεις αυτές δεν είχαν πάντως ακόμη καθοριστεί, αλλά η Γερμανία τελικά κατάφερε το στόχο της για τις κυρώσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα για να επιβάλουν ένα νέο είδος οικονομικών κυρώσεων κατά των χωρών που δεν σέβονται την δημοσιονομική πειθαρχία στον προϋπολογισμό τους, συμπεριλαμβανομένης και της αναστολής των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

“Συζητήθηκαν οι μεγάλες παράμετροι μιας μεταρρύθμισης του συστήματος των κυρώσεων (…) το πεδίο των χρηματοοικονομικών και μη οικονομικών κυρώσεων θα πρέπει να διευρυνθεί, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού της ΕΕ”, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Βαν Ρόμπεϊ, μετά από συνεδρίαση της ομάδας εργασίας που είναι υπεύθυνη για τη μελέτη της ενίσχυσης της δημοσιονομικής εποπτείας, της οποίας προεδρεύει.

Αυτή η ομάδα, που έχει συνεδριάσει αρκετές φορές, συγκεντρώνει τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο τέλος της προηγούμενης συνεδρίασης, της 7ης Ιουνίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ είχαν συμφωνήσει κατ’ αρχήν για νέες κυρώσεις κατά των χωρών που είχαν πολύ μεγάλο χρέος, για να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο περιορίζει κατ΄ αρχήν το επίπεδο των ετήσιων ελλειμμάτων των χωρών της ΕΕ στο 3% του ΑΕΠ.

Οι κυρώσεις αυτές δεν είχαν πάντως ακόμη καθοριστεί. Σήμερα, οι κεντρικοί τραπεζίτες επανέλαβαν για λογαριασμό τους μια πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ είχε προτείνει τέλος Ιουνίου νέες οικονομικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των επιδοτήσεων στον τομέα της γεωργίας, της αλιείας και των ενισχύσεων στις μη ευνοημένες περιοχές.

Ο βρετανός υπουργός Οικονομίας Τζόρτζ Οσμπορν δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του Συμφώνου Σταθερότητας, σε επιστολή του προς τους συναδέλφους του της ΕΕ που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα απο το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να υποστεί οικονομικές κυρώσεις στο πλαίσιο αυτό.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε